Z bohatej úrody zeleniny pripravíme výbornú sýtu a pritom nízkokalorickú prílohu k mäsu. Piccalilli obľubujú najmä v severských krajinách a v Anglicku. Charakteristickú chuť dáva tejto pochúťke hustý nálev z horčice, aromatických korení a múky. Na jeho prípravu môžeme použiť rôznu sezónnu zeleninu, čím pestrejšiu, tým lepšie.
Napríklad:
1 karfiol, 1 šalátová uhorka, 200 g mladých cibuliek, 200 g fazuliek, 200 g hrášku, 100 g mrkvy, 1 zelená a 1 červená paprika. Namiesto karfiolu môžeme použiť tekvicu, cuketu, fazuľky vymeniť hoci za zelené rajčiny, alebo uhorky nakladačky. Vytvorte si vašu vlastnú originálnu kombináciu.
Na prípravu nálevu na Piccalilli potrebujeme:
1 l vinného octu, 350 g kryštálového cukru, 40 g horčice,100 g hladkej múky, 2 lyžičky karí, 10 g kurkumy, soľ, 20 g celého nového korenia
Mohlo by vás zaujímať
Postup:
Umytú a ošúpanú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Vložíme do vriacej slanej vody a dve minúty prevaríme. Zlejeme a necháme na site odkvapkať. Z octu odložíme asi 100 ml, do zvyšku pridáme nakrájanú zeleninu a v hrnci krátko povaríme. Zeleninu pomocou naberačky vyberieme a vriaci ocot zahustíme zmesou vymiešanou z odloženého octu, múky, horčice, korenia a cukru. Za stáleho miešania varíme spolu asi 5 minút, potom pridáme odkvapkanú zeleninu a necháme ešte spolu prevrieť. Horúcu masu nalejeme do sterilizovaných pohárov, asi 1 cm od okraja, uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút.