Suroviny na Plnené pirohy so šunkou a dubákmi ( rozpočet pre 10 porcií ):
Na prípravu cesta potrebujeme:
1,5 kg zemiakov
0,5 kg hladkej múky
0,5 kg detskej krupice
3 ks vajcia
Na prípravu plnky potrebujeme:
400 g kuracej šunky údenej
300 g cibule
400 g sušených húb
mleté biele korenie
soľ
olej
Na ozdobenie potrebujeme:
500 ml kyslej smotany
čerstvá pažítka
Postup:
Príprava cesta a pirohov:
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Po ich miernom vychladnutí šupku očistíme a najemno nastrúhame. Zemiakovú masu zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, dochutíme soľou a premiešame.
2. Vzniknuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a okrúhlou formou z neho vykrojíme krúžky, ktoré budeme plniť plnkou.
3. Do pripravených vykrojených krúžkov zabalíme plnku z kuracej šunky údenej.
4. Pirohy vyvaríme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu.
5. Zatiaľ, čo sa pirohy varia, zmiešame kyslú smotanu s nasekanou pažítkou.
6. Pirohy so šunkou podávame teplé, poliate pažítkovým dipom.
Príprava plnky:
Cibuľku najemno nakrájame a na oleji orestujeme dozlata. Pridáme najemno nakrájanú kuraciu šunku, huby, cesnak, dochutíme korením, soľou a tymiánom.