Vidiecke bagety s olivami – suroviny:
350 g hladká múka špeciál, 200 g celozrnná múka hladká, 425 ml voda vlažná, 1 PL olej olivový, 7 g droždie sušené, 1 KL soľ, 20 ks olivy zelené
Postup:
Príprava bagiet začína deň vopred. Oba druhy múk odvážime a nasypeme do misy, prilejeme vodu a vymiesime cesto (15-20 minút). Cesto preložíme do misy a prilejeme 1 PL olivového oleja. Misu prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky. Po niekoľkých hodinách cesto vyberieme z chladničky a rukou trochu povyťahujeme a premiešame a vrátime naspäť do chladničky. Ráno cesto vyberieme a opäť povyťahujeme rukou.
Mohlo by vás zaujímať
Necháme ho chvíľu pri izbovej teplote, prisypeme sušené droždie, soľ a opäť cesto dobre vymiesime. Prisypeme na kolieska nakrájané olivy a ešte premiešame. Cesto preložíme do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1 – 1,5 hod. Po vykysnutí ho preklopíme na dosku s dostatočným množstvom múky. Cesto má redšiu konzistenciu ale netreba sa toho báť. Posypeme ho múkou a rozrežeme na tri časti. Každú časť ponaťahujeme do tvaru bagety a vyvaľkáme v múke. Z papiera na pečenie odstrihneme tri kusy, každý o hrúbke cca 20cm. Uložíme ich na plech na pečenie a každú bagetu preložíme na jeden papier. Je to preto, aby bagety mohli kysnúť a piecť sa bez toho, aby sa spojili.
Mohlo by vás zaujímať
Necháme ich ešte asi 45 minút kysnúť na plechu. Rúru predhrejeme na 230 °C. Na spodok rúry položíme menší pekáč s horúcou vodou. Bagety pečieme približne 30 minút.
Tip:
Namiesto olív môžete použiť pór či kapiu a pridať aj slaninku.