Piškótová roláda s čokoládovým krémom – suroviny:
- 200 ml mlieka
- 210 g masla
- 120 g polohrubej múky
- 40 g zemiakového škrobu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 290 g práškového cukru
- štipka soli
- 3 vajcia
- 3 žĺtka
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice koňaku alebo rumu
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Príprava rolády: 30 g masla zohreme v 70 ml mlieka. Vajcia a žĺtky dáme do misy a vyšľaháme ich spolu so 160 g cukru do peny. V miske si zmiešame preosiatu múku s 20 g škrobu, práškom do pečiva, soľou a vanilkovým cukrom. Všetko potom pridáme k žĺtkovej zmesi. Pár lyžíc cesta rozmiešame v teplom mlieku, a pridáme do cesta.
Predhrejeme rúru na 190 ° C. Plech si vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne cesto rozložíme na plech. Pečieme 10 až 15 minút v závislosti od rúry. Najdôležitejšie je cesto nevysušiť, lebo inak sa zlomí a rozpadne, keď sa zvinie do rolády! Hotový plát oddelíme od papiera a zvinieme do rolády a necháme úplne vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Príprava krému: 130 g cukru a 90 ml mlieka dáme zovrieť. 20 g škrobu zriedime so 40 ml mlieka a nalejeme pomaly do vriaceho mlieka. Varíme za stáleho miešania až do zhustnutia. Potom necháme vychladnúť. Vymiešame 180 gramov masla izbovej teploty do peny a pridáme ho do vychladeného pudingu. Vyšľaháme hladký krém. Nakoniec pridáme kakao a koňak.
Vychladnutú piškótovú roládu natrieme väčiou časťou krému a zvyšok si necháme na potretie rolády. Roládu naplnenú krémom zvinieme, opäť zabalíme do papiera na pečenie a vložíme na pár hodín do chladničky. Nakoniec ju potrieme zvyšným krémom a dozdobíme podľa fantázie.
Piškótová roláda s čokoládovým krémom je hotová, Dobrú chuť!