Vianočný crocquembouche to sú Vianoce vo veľkom štýle
Suroviny na Vianočný crocquembouche (vystačí na asi 50 kusov):
Na cesto:
- 125 ml vody
- 125 ml mlieka
- 100 g masla
- 160 g hladkej múky
- 5 g cukru
- štipku soli
- 4 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou
- 400 ml mlieka
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy svetlej
- 150 g cukru
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
- 1 balíček Fondánu bielej poťahovacej hmoty
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko s hladkou a úzkou špičkou (Ø asi 1 cm)
- tvrdý papier veľkosti A3
- zošívačku
- formičku na vykrajovanie v tvare hviezdičky
Postup:
Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Čas prípravy: asi 60 minút
- Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
- Počas prvých 15 minút rúru neotvárame.
Pečivo necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou špičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.
Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karameli a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.
Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.
Tipy:
S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 469 kJ / 112 kcal | 1202 kJ / 287 kcal |
Tuky | 6,02 g | 15,43 g |
Sacharidy | 12,17 g | 31,19 g |
Bielkoviny | 1,49 g | 3,82 g |