Vianočný crocquembouche

Doba prípravy 60 minútEnergia: 112 kcal.Náročnosť

Vianočný crocquembouche to sú Vianoce vo veľkom štýle

Suroviny na Vianočný crocquembouche (vystačí na asi 50 kusov):

Na cesto:

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 160 g hladkej múky
  • 5 g cukru
  • štipku soli
  • 4 vajcia
Vianočný crocquembouche

Na náplň:

  • 1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou
  • 400 ml mlieka
  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 1 balíček Polevy svetlej
  • 150 g cukru
  • Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
  • 1 balíček Fondánu bielej poťahovacej hmoty

Ešte potrebujeme:

  • 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
  • elektrický ručný šľahač
  • cukrárske vrecko s hladkou a úzkou špičkou (Ø asi 1 cm)
  • tvrdý papier veľkosti A3
  • zošívačku
  • formičku na vykrajovanie v tvare hviezdičky

Postup:

Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 200 °C
  • Teplovzdušná rúra: 180 °C
  • Plynová rúra: stupeň 4
  • Čas prípravy:  asi 60 minút
  • Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
  • Počas prvých 15 minút rúru neotvárame.

Pečivo necháme vychladnúť.

Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou špičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.

Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karameli a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.

Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.

Tipy:

S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia469 kJ / 112 kcal1202 kJ / 287 kcal
Tuky6,02 g15,43 g
Sacharidy12,17 g31,19 g
Bielkoviny1,49 g3,82 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach