Suroviny na plnené patizóny (rozpočet na 4 porcie):
2 patizóny, 2 cibuľky s vňaťou, 300 g mletého bravčového mäsa, 2 rohlíky, 100 ml mlieka, 200 g uvarenej ryže, 1 lyžička papriky, soľ, 50 ml oleja
Omáčka: 500 g paradajok, 100 ml oleja, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, ½ lyžičky mletého korenia, trocha tymianu
Postup:
Z patizónov odkrojíme vrch asi v jednej tretine, odstránime semienka a dožinu tak, aby zostal vo vnútri asi 1 cm okraj. Dužinu pokrájame a podusíme na rozpálenom oleji s najemno posekanou cibuľkou. Rohlíky pokrájame, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť mliekom. Pridáme mäso, soľ a premiešame. Potom pridáme mletú papriku, ryžu a podusenú dužinu. Zmesou naplníme patizóny, priklopíme ich hornou časťou, vložíme ich do plechu, podlejeme troškou vody a pečieme asi 30 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Hornú časť patizónu odklopíme a dopekáme asi 15 minút. Paradajky pokrájame na malé kocky, cibuľu olúpeme, pokrájame na drobno a opečieme na oleji. Pridáme polovicu paradajok, korenie a cesnak. Všetko spolu udusíme do mäkka. Nakoniec vmiešame do zmesi zvyšné paradajky, osolíme a krátko podusíme. Plnené patizóny podávame s omáčkou a bielym pečivom.