Špekáčiky na pive

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Špekáčiky na pive patria do kategórie dusených jedál. Kto pozná základné princípy dusenia, vie, že všetko najprv začína dôrazným opečením surovín v hrnci, aby získali zlatistú farbu plnú chuti. Až potom nasleduje mierne podliatie a mierne varenie pod pokrievkou, kým je všetko dokonale mäkké, chuťovo prepojené a zvodne voňajúce.

Aké suroviny sú potrebné na špekáčiky na pive?

Keďže špekáčiky – ak sú kvalitné – si pustia svoj vlastný tuk na opečenie, dalo by sa povedať, že stačí vziať len špekáčiky a pivo. Ale vždy sa hodí aj trocha cibule do základu, ako aj u iných dusených jedál, a pár ďalších aromatických zložiek, ktoré obohatia pivnú omáčku. Najmä produkty z paradajok, ako pyré, drvené paradajky, čerstvé paradajky, pretlak, kečup a im podobné.

Ako vybrať pivo

Do špekáčikov na pive patrí skôr čierne pivo, pretože nie je také horké, pôsobí zamatovo a dopĺňa farbu šťavy. Prilejte si do receptu pokojne pivo svojho srdca. Horkosť z piva sa vytratí dlhším dusením.

Paradajkovo-pivnú šťavu máličko zahusťujeme múkou prisypanou už vo fáze opekania. Na tanieri potom nevznikajú vodnaté okraje omáčky. Múku môžete, samozrejme, vynechať.

Suroviny na špekáčiky na pive (rozpočet pre 4 porcie):

  • 6-8 špekáčikov ( 600-800 g)
  • štipka sušeného chilli
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku⁠
  • 200 g drvených paradajok⁠
  • 250 ml piva
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžicu masti, pokiaľ špekáčiky pustia málo tuku

Postup:

Špekáčiky na povrchu ozdobne narežte do podoby ježka (teda na malé kocky cik cak). Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.

Kastról rozohrejte len na strednom plameni, vložte do neho narezané špekáčiky, podlejte dvoma lyžicami vody, zakryte pokrievkou a nechajte zvoľna asi 10 minút prehriať. Cieľom je donútiť údeninu, aby vplyvom tepla pustila trochu svojho tuku a nemuseli ste tak žiadny pridávať.

Špekáčiky vyberte a na uvoľnenom tuku opečte cibuľu, aby získala zlatistú farbu. Opekanie bude trvať asi dve minúty a bude vyžadovať trocha pozornosti z vašej strany. Potom prihoďte do kastróla cesnak a nechajte ho prehriať a zmäknúť.

Mohlo by vás zaujímať

Bernské špekáčiky

Bernské špekáčiky

20 minútEnergia: 497 kcal.Energetická hodnota jednej porcie: 497 kcal Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 4 špekáčiky, 8 plátkov ementálu, 20 plátkov prerastenej slaniny Postup: Zo špekáčikov stiahneme… Čítaj ďaľej

K zelenine prisypte múku a asi minútu ju miešajte. Tento základ zalejte pivom, dôkladne rozmiešajte, pridajte drvené paradajky, soľ, chilli, znova premiešajte, vráťte späť špekáčiky, opäť prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút pomaly variť. Máte dve možnosti: buď tak urobte na sporáku, alebo pre trochu výraznejšiu chuť v rúre, vyhriatej na 180 stupňov.

Na záver znovu zložte pokrievku a obsah kastróla nechajte 15-20 minút zapekať pri uvedenej teplote. Špekáčiky, ktoré vyčnievajú nad okolitou hladinou, sa sympaticky opečú a rozvoňajú a vydusená šťava ešte máličko zhustne.

Ak je šťava málo slaná, ešte ju osoľte. Podávajte posypané akoukoľvek zelenou vňaťou a pokrájanou chilli papričkou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach