Makrela pečená na citrónovo-rozmarínovej soli

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

makrela Radoma od Ryba Žilina (4 ks), morská soľ hrubozrnná (1kg), kôra z 2 bio citrónov, 1 väčšia vetvička čerstvého rozmarínu

 

Postup:

Citróny umyjeme, osušíme a kôru nastrúhame. Z vetvičky rozmarínu stiahneme lístky a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou zmiešame so soľou. Zapekaciu misu alebo pekáč vyložíme papierom na pečenie a na dno rovnomerne nasypeme citrónovo-rozmarínovú soľ. Makrely rozmrazíme, umyjeme a osušíme. Na dno rúry vložíme pekáčik naplnený vodou (aspoň 2 – 3 cm, aby rýchlo nevyvrela) a rúru vyhrejeme na 200°. Po nahriatí rúry ešte  5 – 10 minút počkáme, aby sa voda v pekáčiku rozovrela a začala sa tvoriť para. Osušené makrely zvonka jemne natrieme olejom (aby sa na ne nenalepilo veľa soli), opatrne zľahka položíme na ochutenú morskú soľ a dáme do rúry piecť. Pečieme približne 15 – 20 minút podľa množstva a veľkosti rýb. Upečené makrely opatrne vyberieme zo soli a servírujeme vcelku. Ako prílohu môžeme podávať rôzne upravené zemiaky, zeleninové šaláty alebo čerstvé pečivo.

 

Široký sortiment kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb pre vaše recepty nájdete v obchodoch s logom tradičnej slovenskej značky Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Prehľad produktov nájdete na www.rybazilina.sk

Za prípravu tohto receptu ďakujeme blogu www.receptyzmojejkuchyne.blogspot.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach