Suroviny:
1 chobotnica (chladená), 4 čerstvé figy, rôzne citrusové ovocie: citrón, limetka, pomaranč, grep, pomelo, mix listového šalátu, 2 PL dijonskej horčice
Postup:
Vypitvanú a očistenú chobotnicu varíme približne hodinu domäkka v osolenej vode. Citrusy olúpeme, rozdelíme na mesiačiky. Niektoré z nich zbavíme blany a použijeme na ozdobu. Zo zvyšku pripravíme zálievku na listový šalát: ovocie odšťavíme a precedíme, pridáme lyžicu horčice a primiešame do šalátu. Kým je ešte teplá, uvarenú chobotnicu zľahka ugrilujeme, aby chytila zlatistú farbu. Figy rozkrojíme na mesiačiky, ktoré taktiež narýchlo ugrilujeme. Šalát so zálievkou, chobotnicu aj ovocie pekne poskladáme na tanier a okamžite servírujeme.
TIP šéfkuchára Michala Hečka:
Chobotnicu nikdy nevkladajte do vriacej vody, nie je to homár a mäso by bolo tvrdé. Chápadlá chobotnice postupne ponárajte a vyťahujte z horúcej vody. Keď sú chápadlá skrútené, je ten správny čas ponoriť celú chobotnicu aj s hlavou.