Les escargots en coquille
Slimáky s bylinkovým maslom – suroviny:
8 tuctov živých slimákov, 500 g hrubozrnnej soli, 500 ml vínneho octu, 1 fľaša bieleho burgundského vína, 1 cibuľa ochutená 1 klinčekom, 2 mrkvy, 1 stopkatý zeler, 1 bouguet garni (tymián, bobkový list, petržlenová vňaťka), 4 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie
Na bylinkvé maslo: 750 g masla, 80 g petržlenovej vňaťky, 3 šalotky, 4 – 6 strúčikov cesnaku, soľ a čierne korenie, 5 lyžíc strúhanky
Postup:
Slimáky musia 24 hodín hladovať. Opláchneme, odstránime “zátku”. Marinujeme 10 hodín v soli a octe, aby sa zbavili slizu. Potom znovu očistíme a varíme vo vode 30 minút, aby sa uvoľnili od ulít. Odstránime vnútornosti a do tretice umyjeme. Slimáky sa môžu úplne na začiatku usmrtiť vriacou vodou a dôkladne očistiť.
Slimáky, víno, cibuľu, mrkvu, zeler, bouguet garni, cesnak, soľ a čierne korenie varíme v hrnci pod pokrievkou na iernom ohni 3 hodiny. Ulity zataiľ prevaríme vo vode 30 minút, necháme vychladnúť a odstránime nečistoty.
Mohlo by vás zaujímať
Maslo ohrejeme na izbovú teplotu. Petržlenovú vňať, šalotky a cesnak nakrájame na drobno a zmiešame s maslom. Pridáme soľ, čierne korenie a strúhanku.
Každú ulitu potrieme bylinkovým maslom, potom do nej vložíme slimáka a natrieme maslom. Pečieme v rúre predhriatej na 160°C, až kým sa maslo nerozohreje a nezačne hnednúť.
Slimáky s bylinkovým maslom sú hotové.