Kapustové pirohy

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na kapustové pirohy:

200 ml mlieka, 20 g droždia, 1 lyžica cukru, 600 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 1 vajce na potrenie, rasca

Plnka: 500 g hlávkovej kapusty, 40 g masla, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 20 g cukru, 2 natvrdo uvarené vajcia

Postup:

Z časti vlažného mlieka, droždia a trochu múky zarobíme kvások a necháme ho vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, zvyšok vlažného mlieka,  rozšľahané vajce, soľ a rozpustený vlažný tuk. Vypracujeme vláčne cesto a dáme ho na teplé miesto kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Kapustu očistíme, nastrúhame na tenké rezance, na site vložíme do vriacej vody, vyberieme a necháme odkvapkať. Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme kapustu a udusíme takmer do mäkka. Osolíme, okoreníme a trošku osladíme. Nakoniec pridáme nadrobno posekané vajcia a dobre  premiešame.

Mohlo by vás zaujímať

Zemiakové pirohy s údeným mäsom

45 minútSuroviny na zemiakové pirohy s údeným mäsom: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 200 – 250 g hrubej múky, soľ, 1 vajce, 1 cibuľa, 250… Čítaj ďaľej

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme menšie kolieska. Do  stredu polovice koliesok  dáme vychladnutú kapustovú plnku, prikryjeme prázdnymi kolieskami a okraje dobre spolu stlačíme. Pripravené pirohy uložíme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené pirohy potrieme horúcim maslom a podávame. Zvyšné kapustové pirohy môžeme na druhý deň zohriať v rúre, budú ako čerstvé.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach