Zemiakové šúľance sú tradičným sladkým pokrmom, na ktorom si pochutnávajú už mnohé generácie. Tú správnu chuť tohto skutočne sýteho jedla vyčaruje tradičná posýpka z maku alebo orechov, masla a cukru. Okrem týchto tradičných ingrediencií existuje aj posýpka zo strúhanky alebo tvarohu. Existujú aj verzie zemiakových šúľancov na slano. Napríklad s bryndzou a slaninkou alebo s kyslou kapustou.
Suroviny na zemiakové šúľance s karamelovým jabĺčkom:
700 g zemiaky, 400 g hrubá múka, 1ks vajce, soľ, 300 g cukor, 6 dcl sladká smotana, jablko, 100 g lieskové oriešky, mäta
Postup:
Uvarené, vychladnuté, očistené zemiaky nastrúhame, zmiešame s vajcom, hrubou múkou, vypracujeme cesto, tvarujeme šúľance a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení scedíme, nepremývame.
Mohlo by vás zaujímať
Cukor si upravíme na karamel, zalejeme sladkou smotanou a varíme do potrebnej hustoty. Uvarené šúľance zmiešame s nakrájaným, očisteným jabĺčkom, pripraveným karamelom a spolu krátko prehrejeme a posypeme nasekanými orechmi.