Suroviny na šošovica po furmansky:
410 g šošovice, 5-7 malých cibúľ, 150 g údeného bôčiku, 2,5 lyžice masla, 220 g špeclí, 0,5 dcl oleja, soľ, mleté čierne korenie, ocot podľa chuti, 3 párky alebo špekačky, petržlenová vňať.
Postup:
Šošovicu opláchneme a namočíme do vody. Ošúpeme cibuľku ,osmažíme ju na masle do sklovita. Do hrnca dáme variť šošovicu, potom pridáme cibuľu a údené mäso, prikryjeme a varíme zhruba 50 minút, Asi 10 minút pred dovarením dáme do osolenej vody variť špecle a varíme ich kým nie sú mäkké. Medzitým si rozhorúčime olej a z múky pripravíme zápražku.
Keď je šošovica dovarená pridáme do nej zápražku. Ochutíme podľa chuti octom , korením soľou a môžeme pre chuť pridať aj vegetu. Šošovica po furmansky podávame aj so špeclami a nakrájaným údeným mäsom a vňaťou podľa chuti.
Prajem Vám dobrú chuť. Tento recept mám ešte od babičky , nie je lepšia šošovica ako babičkina, ale keď uvarím túto šošovicu tak si ju vždy pripomeniem. Je veľmi jednoduchá a na chuť je výborná.
Zuzana Labajová, Veľké Rovné