Suroviny na strúhankové knedličky:
10 dkg masla, 2 vajcia, 10 dkg jemnej žemľovej strúhanky, muškátový oriešok, soľ, tuk na pečenie, 1 malý zväzok pažítky
Postup:
Necháme zmäknúť maslo pri izbovej teplote a vymiešame ho na hladkú masu. Ochutíme soľou a postrúhaným muškátovým orieškom. Pridáme jedno celé vajce, jeden žĺtok a dôkladne rozmiešame. Vmiešame žemľovú strúhanku a masu necháme odpočívať asi 20 minút. Miešame ručne alebo pomaly mixérom. Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme z masy knedličky a vyhladíme im povrch. Môžeme použiť aj iné kuchynské pomôcky, knedličky však musia byť rovnako veľké. Rozpálime tuk na pečenie a pečieme knedličky tak, aby v tuku plávali a opiekli sa do zlatožlta. Potom ich necháme dôkladne odkvapkať na servítke. Hovädzí vývar posypeme čerstvou, jemne pokrájanou alebo posekanou pažítkou a strúhankové knedličky servírujeme.