Karfiolový koláč s parmezánom

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Ideálnym je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu.  Pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny! 

Suroviny na Karfiolový koláč s parmezánom:

(koláčová forma o priemere 28 cm)

cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, 100 ml olivového oleja, 30 ml vlažnej vody, soľ

náplň:1 stredne veľký karfiol, 4 vajcia, 40 g najemno nastrúhaného parmezánu alebo syra Gran Moravia, 200 ml sójovej smotany na varenie, olivový olej, 2 vetvičky rozmarínu, himalájska ružová soľ, čerstvo mleté korenie, štipka mletého muškátového kvetu

Postup:

Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.

Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.

Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata.

Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyválkajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy. Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet. Na dno predpečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou.

Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút.

Hotový karfiolový koláč podávajte ešte teplý.

Recept  pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach