Nakladané farebné papriky

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Poznáte to?

Nedeľný obed naplánovaný – hovädzí vývar s knedličkami, jemne vyklepané mäso na prírodný spôsob, ryža s hráškom či iné nedeľné pochúťky. No stále tomu niečo chýba. Hodilo by sa niečo kyslé, ktoré podčiarne chute pracne pripraveného pokrmu – zaváraná zelenina. Na jej prípravu je dobré myslieť práve v letnom období kedy je na trhu a v záhradách dostatok uhoriek, rôznych druhov paprík, cibule, cesnaku, mrkvy, paradajok, karfiolu a iných zelenín vhodných na zaváranie.

Suroviny na nakladané farebné papriky(na asi 4 poháre po 250 ml):

400 g červenej papriky, 400 g žltej papriky, 1 cibuľa nakrájaná na kolieska, 2 strúčiky cesnaku nakrájané nahrubo, 1 zarovnaná KL tymianu, 1 zarovnaná KL oregana, trochu mletého čierneho korenia,  ½ balíčka Pomôcky na konzervovanie, 1000 ml vody, 250 ml bieleho vinného octu (6 %), 3 PL cukru, 3 KL soli, 4 PL olivového oleja

Postup:

Papriky rozpolíme, odstránime stopky a jadierka. Papriky nakrájame na ľubovoľne veľké kúsky a spoločne s kolieskami cibule, cesnakom, korením a bylinkami rozdelíme do pohárov na zaváranie. Do každého pohára pridáme na špičku noža pomôcky na konzervovanie.  Vodu prevaríme s octom, cukrom a soľou a vriaci nálev nalejeme na papriky. Do každého pohára pridáme 1 polievkovú lyžicu oleja. Poháre uzavrieme, trochu s nimi zatrasieme a postavíme na plech na pečenie, ktorý naplníme do výšky 2 cm horúcou vodou. Vložíme do spodnej polovice predhriatej rúry. Zaváracia teplota:

  • Elektrická rúra: 95 °C
  • Plynová rúra: stupeň 1
  • Doba zavárania: asi 70 min.

Tip: Biely 6%-ný vinný ocot môžeme nahradiť klasickým 8%-ným octom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach