Paradajkové čatní s višňami

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Čatní alebo chutney je označenie pre dochucovacie omáčky, používané v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny.

Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé. V niektorých oblastiach severnej Indie sa pod týmto pojmom rozumejú len pokrmy pripravované z čerstvých surovín, ale najmä v Európe sa čatní pripravuje aj zo zaváraných surovín.

Čatní sa v Európe rozšírilo v 17. storočí, kedy si britskí vojaci priniesli toto jedlo z koloniálnej Indie. Najznámejšou verziou sa stalo Major Grey’s Chutney, obsahujúce mango, sušené hrozienka, ocot, cibuľu, extrakt z tamarindu, cukor a korenie.

Suroviny na paradajkové čatní s višňami:

400 g višní, 300 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červená feferónka, 250 ml balzamikového octu, 1 plechovka lúpaných paradajok (400 g), krájaných na kúsky, 140 g paradajkového pretlaku, 4 PL posekanej petržlenovej vňate, ½ KL soli, ½ KL čierneho korenia, 1 balenie želírovacieho cukru

Paradajkové čatní s višňami

Postup:

Višne umyjeme, odkôstkujeme a odvážime. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. Feferónku očistíme a nakrájame na veľmi drobné kocky. Višne, cibuľu, cesnak, feferónku, ocot, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie dobre premiešame v hrnci s Extra želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút, pričom občas premiešame. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného čatní. Pokiaľ je po vychladnutí paradajkové čatní s višňami nedostatočne tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Zavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Mohlo by vás zaujímať

Cibuľové chutney

Cibuľové chutney s balzamikom

20 minútSuroviny na cibuľové chutney: 1 kg červenej cibule, 160 g kryštálového cukru, 100 ml červeného vína, 100 ml balzamikového octu, 1 PL oleja, bobkový list,… Čítaj ďaľej

Pozor! Feferónka je silne pálivá, preto je pri jej spracovaní vhodné použiť gumené rukavice.

(7 kusov pohárov po 300 ml)
Doba prípravy: asi 40 minút

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach