Čatní alebo chutney je označenie pre dochucovacie omáčky, používané v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny.
Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé. V niektorých oblastiach severnej Indie sa pod týmto pojmom rozumejú len pokrmy pripravované z čerstvých surovín, ale najmä v Európe sa čatní pripravuje aj zo zaváraných surovín.
Čatní sa v Európe rozšírilo v 17. storočí, kedy si britskí vojaci priniesli toto jedlo z koloniálnej Indie. Najznámejšou verziou sa stalo Major Grey’s Chutney, obsahujúce mango, sušené hrozienka, ocot, cibuľu, extrakt z tamarindu, cukor a korenie.
Suroviny na paradajkové čatní s višňami:
400 g višní, 300 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 červená feferónka, 250 ml balzamikového octu, 1 plechovka lúpaných paradajok (400 g), krájaných na kúsky, 140 g paradajkového pretlaku, 4 PL posekanej petržlenovej vňate, ½ KL soli, ½ KL čierneho korenia, 1 balenie želírovacieho cukru
Postup:
Višne umyjeme, odkôstkujeme a odvážime. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. Feferónku očistíme a nakrájame na veľmi drobné kocky. Višne, cibuľu, cesnak, feferónku, ocot, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie dobre premiešame v hrnci s Extra želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút, pričom občas premiešame. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného čatní. Pokiaľ je po vychladnutí paradajkové čatní s višňami nedostatočne tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Zavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Mohlo by vás zaujímať
Pozor! Feferónka je silne pálivá, preto je pri jej spracovaní vhodné použiť gumené rukavice.
(7 kusov pohárov po 300 ml)
Doba prípravy: asi 40 minút