Slaný závin s medvedím cesnakom

Doba prípravy 150 minútNáročnosť

Suroviny na slaný závin s medvedím cesnakom:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 30 g bravčovej masti (1 PL)
  • 1 vajce
  • ½ kocky čerstvého droždia (môžeme nahradiť pol balíčkom sušeného)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1-2 ČL soli
  • Mleté čierne korenie

Na plnku:

  • Asi 30 lístkov medvedieho cesnaku  (čím viac dáme, tým bude plnka zelenšia a chuť intenzívnejšia)
  • 100-150 g bryndze alebo krémového čerstvého syra
  • 1-2 uvarené, nastrúhané zemiaky

1 vajce na potieranie a asi 2 PL sezamových semiačok na posypanie

Slaný závin s medvedím cesnakom

Postup:

Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme rovno pokračovať do ďalšieho bodu postupu.

Do múky pridáme, masť, vajce, soľ, korenie a napokon aj mlieko s droždím a vymiesime na kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.

Medzitým si pripravíme plnku. Nastrúhame uvarený, vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa), pridáme ostatné prísady a nasekaný alebo rozmixovaný medvedí cesnak a dobre premiešame. Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju ešte krátko premixovať ponorným mixérom.

Keď sa cesto kysnutím nadvihne, dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Na povrchu ho potrieme pripravenou plnkou a zavinieme ho.

Necháme ho na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte aspoň pol hodinu podkysnúť. Pred pečením ho na povrchu narežeme ostrým nožom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť.

Slaný závin pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme vychladnúť, až potom ho krájame.

Na veľkonočný stôl ponúkame z novej kolekcie vegánskych vín Vitis VEGAN Rulandské modré rosé : Rulandské modré je veľmi stará odroda hrozna, pochádzajúca z Francúzska. Toto víno rubínovej až tehlovo-červenej farby má vôňu  plnú lesného ovocia  a chuť v ktorej je cítiť lesné jahody s jemným nádychom malín.

Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach