Šúľance z Ajvaru

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Ingrediencie – šúľance z Ajvaru:

  • 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
  • 500 g zemiakov
  • 2 šálky (250 g) polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • maslo

Ingrediencie – omáčka:

  • 1 balenie (250 g) bryndze
  • ¾ balenia (180 ml) kyslej smotany
  • 150 g slaniny
  • pažítka (jarná cibuľka)
Šúľance z Ajvaru
Foto:Dušan Křístek

Postup:

Ako prvé si uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle alebo pretlačíme na pyré. Pridáme Ajvar, zmiešame s múkou, soľou, vajcom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme klasické malé alebo moderné väčšie šúľance. Vložíme ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte ďalšie dve minúty. Následne ich vyberieme sitkom alebo dierovanou varechou. Polejeme maslom a premiešame.

Smotanu a bryndzu zmiešame a dáme zohriať na panvičku.

Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme na ďalšej panvičke.

Pažítku nakrájame nadrobno. Šúľance z ajvaru podávame s omáčkou z bryndze a smotany, slaninkou a pažítkou.

Recept pre vás vytvoril a navaril známy šéfkuchár svetových celebrít Peter Varga v spolupráci so značkou Podravka

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach