Syrniky sú obdobou lievancov – sú tvarohové a majú pôvod vo východnej Európe. Recept na tieto tvarohové lievance je veľmi jednoduchý a ich využitie je široké – môžete ich servírovať s jogurtom, domácou marmeládou, nutellou alebo ovocím. Sú rýchlo pripravené, sú super na raňajky, desiatu, olovrant alebo večeru. Pripravujú sa na rôzne spôsoby, niektorí s múkou ale môj osvedčený recept je s detskou krupicou. Tak vám ho ponúkam.
Suroviny na tvarohové lievance syrniky ( rozpočet na asi 10 porcií ):
- 250 g plnotučného tvarohu – s viditeľnou textúrou
- 2 PL detskej krupice
- 1 PL cukru krupice
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- štipka soli
- hladká múka na obaľovanie
- Olej na vyprážanie
- Zakysaná smotana a marmeláda na servírovanie
Postup:
Tvaroh premiešame vidličkou. Pridáme vajce, soľ, cukor, vanilkový cukor, krupicu (kopcovité lyžice). Cesto miešame len lyžicou.
Potom lyžicou naberáme cesto a na pomúčenej doske formujeme malé placky. Placky robíme hrubé asi 1,5 cm. Obe strany placky obalíme v múke. Preložíme na panvicu s olejom a vyprážame z oboch strán do zlatista. Pri vyberaní z panvice lievance položíme na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
Hotové lievance môžeme poliať medom alebo podávať s ovocným džemom, kyslou smotanou. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom.
- Celkový čas: 20 minút
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia / pečenia: 5 minút