Syrniky – tvarohové lievance

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Syrniky sú obdobou lievancov – sú tvarohové a majú pôvod vo východnej Európe. Recept na tieto tvarohové lievance je veľmi jednoduchý a ich využitie je široké – môžete ich servírovať s jogurtom, domácou marmeládou, nutellou alebo ovocím. Sú rýchlo pripravené, sú super na raňajky, desiatu, olovrant alebo večeru. Pripravujú sa na rôzne spôsoby, niektorí s múkou ale môj osvedčený recept je s detskou krupicou. Tak vám ho ponúkam.

Suroviny na tvarohové lievance syrniky ( rozpočet na asi 10 porcií ):

  • 250 g plnotučného tvarohu – s viditeľnou textúrou
  • 2 PL detskej krupice
  • 1 PL cukru krupice
  •  1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • hladká múka na obaľovanie
  • Olej na vyprážanie
  • Zakysaná smotana a marmeláda na servírovanie

Postup:

Tvaroh premiešame vidličkou. Pridáme vajce, soľ, cukor, vanilkový cukor, krupicu (kopcovité lyžice). Cesto miešame len lyžicou.

Potom lyžicou naberáme cesto a na pomúčenej doske formujeme malé placky.  Placky robíme hrubé asi 1,5 cm. Obe strany placky obalíme v múke. Preložíme na panvicu s olejom a vyprážame z oboch strán do zlatista. Pri vyberaní z panvice lievance položíme na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Hotové lievance môžeme poliať medom alebo podávať s ovocným džemom, kyslou smotanou. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom.

  • Celkový čas: 20 minút
  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia / pečenia: 5 minút

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach