Moderný vegánsky trend je čoraz rozšírenejší, a preto sme pre vás pripravili spolu so známou foodblogerkou Miškou Smolovou @michaelasistersbakerysk spojenie vegánskych receptov s nových vegánskym vínom Vitis Vegan. Prvý recept je jednoduchý, letný šalátový, zvládnete ho za pár minút😊
Suroviny na vegánsky poľníčkový šalát so zemiakmi:
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov (varný typ A – na šalát)
- 1 balenie poľníčkového šalátu
- 1 cibuľka šalotka
- 200 ml vody, 1 PL octu, 1 PL cukru a trochu soli na zálievku
- Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Na vegánsku majonézu:
- 250 ml repkového oleja
- 125 ml nesladeného sójového mlieka
- 1 PL jablčného octu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 zarovnaná ČL soli
Postup:
Vychladnuté, v šupke uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Poľníčkový šalát umyjeme a osušíme. Pripravíme si zálievku – v teplej vode rozpustíme cukor, soľ a ocot a premiešame. V prípade potreby a chuťových preferencií ju môžeme buď dosladiť cukrom alebo dokysliť octom. Do zálievky pridáme najemno nasekanú šalotku a všetko necháme prevrieť. Potom zálievku necháme vychladnúť.
Na vegánsku majonézu dáme do vyššej nádoby na mixovanie alebo to food processora všetky uvedené prísady a vareškou ich premiešame. Necháme ich asi 2 minútky postáť. Potom ich na vysokých obrátkach šľaháme asi 30 sekúnd. Gumenou varechou následne posťahujeme späť do nádoby omáčku a ešte raz celú zmes na vysokých obrátkach asi 30 sekúnd šľaháme.
Zemiaky dáme do väčšej servírovacej misy, pridáme k nim šalotku zo zálievky, niekoľko lyžíc majonézy a dôkladne premiešame. Teraz pridáme zopár lyžíc zálievky a opäť premiešame. Zemiaky obalí krémová konzistencia majonézy v spojení so zálievkou a našim cieľom je, aby neboli zemiaky príliš riedke, ale ani hutné. Napokon ešte ľahka vmiešame poľníček, ktorý vopred namočíme do zvyšku pripravenej zálievky.
Servírujeme dobre vychladený, spolu s dobre vychladeným vínom 😊
Pre letné vychutnávanie vegánskych jedál v spojení s vegánskymi vínami odporúčame na výber tri nové odrodové vína.
Veltlínske zelené VEGAN: s nádhernou, zelenkavo žltou farbou. V jeho vôni je cítiť príjemný lipový kvet s nádychom bieleho a jemného ružového korenia. Má sviežu chuť, pritom jemne korenistú a pretkanú mandľovým tónom. Toto víno je vhodné aj ako prípitok, ideálne k zeleninovému či vegetariánskemu predjedlu, výborné je napríklad spojenie s bruschettou s rajčinami.
Sauvignon Vegan :je na celom svete najznámejšia odroda hrozna na výrobu vína. Jeho nádherná svetlozelená farba s ľahkým odtieňom žltej je veľmi elegantná. Vôňa má jemný nádych broskyne a korenia. Toto víno je v chuti plné, pritom však svieže, s ľahko korenistým vnemom žihľavy. Dobre sa snúbi napríklad aj so špargľovým rizotom s citrónom a medvedím cesnakom.
Devín Vegan: Táto originálna slovenská odroda vás očarí svojou krásnou zlatistou farbou, vo vôni cítiť rozkvitnuté ruže s jemným korenistým tónom. V chuti robustné víno, akoby plné ružových lupienkov. Hodí sa aj k ľahkým zeleninovým a vegetariánskym jedlám, napríklad k cícerovému curry s ryžou.
Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C. https://www.najnapoje.sk/113-vitis-vegan
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty I a II Miška Smolová FB www.sistersbakery.sk