Jablkovo-slivkový džem
Sirupy a džemy

Jablkovo-slivkový džem

Suroviny: 500 g jabĺk, šťava z 1 citróna, 500 g sliviek, 500 g  želírovacieho 2:1 cukru, 2 kúsky celej škorice, 3 lyžice tuzemského rumu Postup: Jablká umyjeme, ošúpeme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Odvážime 100 g jabĺk, 100 g sliviek a nakrájame ich na malé kúsky. Zvyšok ovocia rozmixujeme alebo […]

Pánska nátierka z čiernych ríbezlí
Sirupy a džemy

Pánska nátierka z čiernych ríbezlí

Suroviny: (určite vám potom palacinky zje aj manžel) 1 kg ríbezlí, 800 g Korunného želírovacieho cukru 2:1, 100 ml suchého červeného vína   Postup: Ríbezle odstopkujeme a zomixujeme. Necháme ich precediť cez husté umelohmotné sito do hrnca s teflónovým dnom alebo dvojitým dnom. Do precedeného vmiešame cukor a víno. Necháme za občasného premiešania stáť asi hodinu, aby […]

Ríbezľový džem s mrkvou
Sirupy a džemy

Ríbezľový džem s mrkvou

Suroviny: 700 g prepasírovaných ríbezlí, 300 g najemno postrúhanej mrkvy, 1 kg Korunného želírovacieho cukru  2:1 Postup: Do pripravenej masy z ríbezlí a mrkvy pridáme Korunný želírovací cukor  2:1 a dobre premiešame. Všetko privedieme za stáleho miešania do varu. Za stáleho miešania znovu privedieme k varu a necháme povariť asi minútu. Neprestávame miešať. Potom dáme […]

Jahodový džem s ríbezľami
Sirupy a džemy

Jahodový džem s ríbezľami

Suroviny: 750 g jahôd, 250 g červených ríbezlí, 1 bal. Želírovacieho cukru  2:1 Postup: Jahody umyjeme, odstopkujeme a spolu s ríbezľami a cukrom vložíme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 3 minúty. Uvareným džemom ihneď plníme pripravené poháre, uzavrieme a otočíme na 5 minút hore dnom.

Jahodový džem s pomarančom
Sirupy a džemy

Jahodový džem s pomarančom

Suroviny: 600 g umytých a očistených jahôd, 400 ml 100 % pomarančovej šťavy, 1 balenie Korunného želírovacieho cukru 2:1 Postup: Pripravené jahody roztlačíme a zmiešame v hrnci s pomarančovou šťavou a želírovacím cukrom. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 5 minút povaríme. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame […]

Broskyňový džem
Sirupy a džemy

Broskyňový džem s marhuľami

Suroviny: 350 g vykôstkovaných broskýň, 350 g vykôstkovaných marhúľ, 1 balenie Korunného želírovacieho cukru 2:1 Postup: Vykôstkované broskyne a marhule umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca a premiešame s diétnym želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a minimálne 3 minúty povaríme. Uvarený džem zbavíme prípadnej peny a ihneď […]

Jahodový džem s likérom
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Jahodový džem s likérom

Suroviny: 1 kg jahôd, 1 kg želírovacieho cukru 2:1, 1 – 2 citróny, 4 cl pomarančového likéru Postup: Jahody umyjeme, odstránime stopky, necháme odkvapkať a nakrájame na kúsky. Citróny umyjeme v horúcej vode a kôru z nich nastrúhame. 2. Vo väčšom hrnci zmiešame jahody, želírovací cukor a 2 lyžice citrónovej kôry. Zmes privedieme do varu […]

Broskyňovo-zázvorový džem
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Broskyňovo-zázvorový džem

Suroviny: 1 kg pekných zrelých broskýň, Korunný želírovací cukor 2 : 1, 2 lyžice čerstvo nasekaného zázvoru (radšej menej ako viac), 2 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať, alebo ubrať podľa zrelosti ovocia), na špičku lyžičky mletého nového korenia. Postup: Po dôkladnom umytí ovocie sparíme vriacou vodou olúpeme, zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kúsky. Zázvor […]

Višňovo-orechový džem
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Višňovo-orechový džem

Suroviny na 6 pohárov po 230 ml: 1 pomaranč, 100 g vlašských orechov (polovice), 1 kg višní, 200 ml šťavy z bazy čiernej, 500 g želírovacieho cukru 2 v 1, 2 – 3 vetvičky rozkvitnutej levandule (prípadne 2 – 3 lyžičky sušených kvetov). Postup: Pomaranč umyjeme horúcou vodou, kôru najemno nastrúhame a z plodov vytlačíme […]

Malinová marmeláda
Sirupy a džemy

Malinová marmeláda s mandľami a Amarettom

Suroviny: 1 kg malín, 1 PL čerstvej citrónovej šťavy, 2 ČL mandľový extrakt, 500 g želírovací cukor 2:1, 50 ml Amaretta Postup: Maliny očistíme a dáme do vyššieho hrnca. Pridáme citrónovú šťavu, mandľový extrakt, želírovací cukor 2:1 a všetko dobre zmiešame. Privedieme k varu a varíme 4-6 minút za stáleho miešania. Spravíme želírovaciu skúšku. Hrniec […]

womangalérie VŠETKY