Pomarančová marmeláda
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Pomarančová marmeláda

Suroviny: 2 kg zrelých pomarančov, 2 l vody, 1 kg Korunného želírovacieho cukru 2:1  Postup: Pomaranče dôkladne kefkou vydrhneme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme asi hodinu, kým nezmäknú. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Potom ich rozrežeme na polovicu, lyžicou vyberieme dužinu, odstránime jadierka a pokrájame ju na malé kocky. Kôru aj s bielou dužinou nakrájame na rezance. Všetko […]

Sirupy a džemy, Zaváraniny

Pečený slivkový lekvár

Suroviny: 2 kg sliviek,  250 g kryštálového cukru, trošku mletej škorice, 20 ml rumu Postup: Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do väčšieho pekáča, posypeme cukrom, škoricou a premiešame. Za častého miešania pečieme pri teplote 180 °C asi 2 hodiny. Horúci slivkový lekvár premiešame s likérom alebo rumom, nalejeme do pohárov, zatvoríme, na 5 minút postavíme […]

domáci džem
Sirupy a džemy

Slivkový džem s vlašskými orechami

Suroviny: 900 g odkôstkovaných sliviek, 100 ml čevreného vína alebo hroznovéhu džúsu, 100 g vlašských orechov, 1 kg Korunného želírovacieho cukru 2:1 Postup: Slivky umyjeme, odkôstkujeme a odvážime 900 g. Nakrájame na malé kúsky, vložíme do hrnca a privedieme do varu. Vylúpané vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky a odvážime 100 g. Orechy spolu s […]

Sirupy a džemy, Zaváraniny

Černicový džem s jablkami

Suroviny: 750 g černíc, 250 g jabĺk, 500 g Korunného želírovacieho cukru 2: 1 Postup: Černice preberieme, umyjeme a odvážime. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca a pridáme Korunný želírovací cukor 2 : 1. Za stáleho miešanie uvedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. […]

Pyré z jabĺk a manga
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Pyré z jabĺk a manga

Suroviny ( rozpočet asi na 4 poháre à 375 ml ): 600 g manga olúpaného a nakrájaného, 300 g jabĺk očistených a nakrájaných, 100 ml vody, 1 Vanilkový struk „Bourbon“, 1/2 balenia želírovacieho cukru 2:1   Postup: Mango spoločne s jablkami rozmixujeme pomocou ponorného mixéra na jemné pyré a pridáme vodu. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme, nožom […]

domáci džem
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Ananásový džem s vanilkou

Suroviny ( rozpočetasi 2 poháre à 350 ml ): 700 g ananásu (olúpaného a nakrájaného na malé kúsky), 2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balenia želírovacieho ovocného cukru Postup: Do väčšieho hrnca vložíme ananás s vanilkovým cukrom a dobre premiešame s ovocným želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 3 minúty. Prípadnú […]

Kiwi-pomarančový džem
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Kiwi-pomarančový džem

Suroviny: 500 g olúpaných pomarančov, 500 g olúpaných kiwi, 500 g Korunný želírovací cukor 2:1   Postup: Pomaranče nakrájame na malé kúsky a roztlačíme. K tomu pridáme na malé kúsky nakrájané kiwi. Primiešame želírovací cukor 2:1 a za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút. Ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj […]

Hruškové želé
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Hruškové želé

Suroviny: 1500 g zrelých hrušiek, šťava z 1 citrónu, 7 klinčekov, 1 balenie Korunného želírovacieho cukru 2:1 Postup: Hrušky umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky, ktoré rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, vmiešame šťavu z citrónu a klinčeky a premiešame s želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a asi […]

Broskyňová marmeláda
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Broskyňová marmeláda

Suroviny: 500 g vykôstkovaných broskýň, 1 dl vody, 250 g Korunného želírovacieho cukru 2:1, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej   Postup: Broskyne nakrájame na malé kúsky a zalejeme vodou. Povaríme asi 15 minút za stáleho miešania. Pretlačíme udusené broskyne cez sito do hrnca s cukrom a kyselinou. Odstránime tak šupky. Všetko dobre premiešame. V malých dávkach potom varíme do […]

Lekvár z jabĺk s kávou
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Lekvár z jabĺk s kávou

Suroviny: 600 g jabĺk, 250 ml jablčného džúsu alebo muštu, 2 lyžice instantnej kávy, 150 ml vaječného koňaku, mletá škorica, mleté klinčeky, 1/2 balenia želírovacieho cukru. Postup: Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame a navážime (600 g). Jablká, jablkovú šťavu, instantnú kávu, vaječný koňak a korenie dáme do hrnca, premiešame s ovocím a pridáme želírovací cukor. Všetko […]

womangalérie VŠETKY