Poznáte ten nepríjemný pocit, keď sa zobudíte a máte boľavé hrdlo. Bolestivé prehĺtanie nedovoľuje ani jesť niektoré bežné potraviny. Avšak, keď si vyberieme správne, aj jedlo môže pomôcť v liečbe a hojení. Ktoré?
Výber vhodnej stravy je pri bolestiach hrdla podceňovaným liekom. Aj keď nezjeme viac ako pár kúskov či lyžíc, dôležité je mať na tanieri poriadnu dávku vitamínom a minerálov, ktoré pomôžu zahnať infekciu (najmä vitamín C a zinok). A samozrejme pitný režim – voda riedi akýkoľvek druh hlienu, podporuje hydratáciu hrdla a udržiava ho vlhké.
Čo jesť, keď vás bolí hrdlo?
Kuracia polievka
Bolesti hrdla sú výsledkom zápalu a dehydratácie. Tekutiny ako kurací vývar nielenže dopĺňajú stratenú vodu, ale obsahujú množstvo živín a soli, ktoré pomáhajú telu udržať tekutinu v tkanive. Nehovoriac o tom, že kvalitný vývar pohladí nielen hrdlo, ale aj dušu.
Med
Med bol základom liečivých prostriedkov už od staroveku. Má protizápalový účinok, upokojuje bolesti hrdla. Za najúčinnejší je považovaný med Manuka, ktorý funguje proti rôznym infekciám, bakteriálnym aj vírusovým. Med by sme však mali konzumovať s mierou, vo väčších dávkach môže obsah cukru, naopak, potlačiť imunitný systém.
Jogurt
Kvalitný prírodný jogurt je dobrým zdrojom bielkovín, uhľohydrátov a zdravých tukov, ako aj probiotických baktérií – prospešných baktérií, ktoré podporujú imunitnú funkciu a bránia škodlivým choroboplodným zárodkom v našom tele. Navyše sa ľahko prehĺta.
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša je ďalšie jedlo, ktoré sa ľahko je aj pri bolestiach hrdla. Ešte lepšie je, ak pred drvením zemiaky neošúpete, pretože šupka je bohatý zdroj horčíka, vitamínu C a antioxidantov, ktoré podporujú silný imunitný systém.
Vajcia
Vajcia majú neškodnú štruktúru – praženicu zjeme ľahko aj pri problémoch s boľavým hrdlom. Obsahujú zinok, železo a selén, ako aj na vitamíny D a B12, ktoré pomôžu telu prekonať nepríjemnú infekciu.
Ovsené vločky
Ovsené vločky sú bohaté na horčík, zinok a antioxidanty, ktoré naštartujú detoxikačné procesy tela a pomôžu nám skôr vyzdravieť.
Mohlo by vás zaujímať
Zázvor
Zázvor má analgetické (bolesť znižujúce), antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Okrem toho spomaľuje rast škodlivých baktérií. Mimoriadne účinným liekom proti bolesti hrdla je kombinácia zázvoru a medu.
Bobuľové ovocie
Bobule sú ďalšou skvelou možnosťou, ako znížiť zápal a bolesť v krku. Ľahko sa jedia, majú nízky obsah cukru, ale vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilní imunitný systém.