Národný poklad  Bulharska –  probiotikum Lactobacillus Bulgaricus

Našim čitateľom sú už dôverne známe vzácne účinky probiotickej baktérie Lactobacillus Bulgaricus, ktorá žije na území bývalej Tráckej ríše (dnešné Bulharsko). Je vyhlásená za národný poklad Bulharska. Nedávno sme práve o tejto baktérii a jej vplyve na ľudské zdravie písali aj na našom portáli. Práve tejto baktérii a jej vplyvom na naše zdravie sa venuje vedecký tím pána Prof. MUDr. Nikola Alexandrova, Dr.Sc. a pani  MUDr. Daniely Petrovej už takmer 50 rokov. Za tento čas bolo vykonaných niekoľko desiatok klinických štúdií na tisícoch pacientov s významnými výsledkami v mnohých oblastiach ľudského zdravia. A keďže sme sa chceli dozvedieť viac, využili sme návštevu MUDr. Daniely Petrovej v Bratislave a položili sme jej zopár otázok.

probiotikum Lactobacillus Bulgaricus

Pani Dr. Petrova, na našom internetovom portáli sme už viackrát písali o probiotikách a nedávno sme našich čitateľov informovali aj o tom, že Lactobacillus Bulgaricus bol nielenže vyhlásený za národný poklad, ale že Vami novoobjavený vodný kmeň Lactobacillus Bulgaricus DWT1 získal aj mimoriadne certifikáty a ocenenia. Aj certifikáty Kóšer a Halal. Mohli by ste nám o tom povedať niečo viac?

probiotikum Lactobacillus Bulgaricus
MUDr. Daniela Petrova

Začali by sme štandardným certifikátom: Spoločnosť DAFLORN – výrobca probiotík LAKTERA, ktoré sú jediné  na svete izolované z horských prameňov  – v roku 2021 prešla auditom americkej spoločnosti NQA a získala tak najvyššiu úroveň medzinárodnej certifikácie v oblasti potravín – FSSC 22 000. Je to mimoriadne dôležitý certifikát, pretože tu ide nielen o bezpečnosť  potravín a výroby, ale aj objektov, v ktorých sa produkt vyrába a takisto aj o prostredie okolo týchto objektov, v ktorých sa tento produkt vyrába. Tento certifikát sa musí potvrdiť a obnoviť každý rok. Pokiaľ ide o Kóšer a Halal, touto myšlienkou som sa nadchla už pred niekoľkými rokmi, pod vplyvom viacerých náboženstiev. V Bulharsku už po stáročia žijú vedľa seba kresťania aj moslimovia a podľa toho majú aj rozdielne tradície a návyky týkajúce sa stravovania. Napríklad pri potravinách, ktoré sú Kóšer a Halal, je zakázané používať enzýmy a konzervačné látky a takisto zvieratá musia byť kŕmené iným spôsobom ako je inak bežné. To isté sa týka aj produkcie a spracovania mäsa.

A čo je garanciou toho, že bulharské probiotiká LAKTERA sú Kóšer a Halal?

Garantom toho, že bulharské probiotiká LAKTERA sú Kóšer, je jeden z hlavných rabínov v Izraeli, Dr. Levinger, ktorý schvaľoval certifikát. A na to, či tieto probiotiká spĺňajú aj všetky kritériá Halal, dozerá námestník hlavného muftiho. 

Pokiaľ ide o čistotu a kvalitu bulharských probiotík LAKTERA, certifikáty Kóšer a Halal sú ešte vyššie ako je certifikát ISO a musia sa každoročne obnovovať. Ak sa teda bavíme o tom, že certifikát ISO je zárukou bezpečnosti produktov, tak certifikáty Kóšer a Halal svedčia o čistote a kvalite prodktu.

Pre zaujímavosť  môžeme uviesť v skratke aspoň to, že základy certifikácie Halalu siahajú až do 11. storočia nášho letopočtu a pozostávajú z týchto dôležitých pravidiel:

  • Neprejedaj sa.
  • Stravuj sa tak, aby si mäso a mliečne výrobky nejedol spolu.
  • Dopraj si dostatok spánku.
  • Nestresuj sa.
  • Pracuj.

Väčšina ľudí má asi pocit, že probiotiká treba užívať najmä vtedy, keď nám lekár predpíše antibiotiká. Ako by to malo byť správne?

Bežný človek užíva probiotiká zvyčajne až vtedy, keď ochorie, alebo keď má nejaké problémy. Ľudia si neuvedomujú, že ochoreli možno práve preto, že sa nestravovali dobre, alebo že konzumujú potraviny, ktoré nie sú zdravé, obsahujú veľa konzervačných látok a podobne. Okrem toho, mnohí z nás nežijú v zdravom životnom prostredí, nepijú čistú vodu, nedýchajú čistý vzduch… No a toto všetko má vplyv na náš mikrobióm v hrubom čreve a môže to mať za následok rôzne ochorenia. Mnohí zabúdajú na to, že hrubé črevo je jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele a že od mikrobiómu závisí naše zdravie.  To všetko môže vplývať aj na oblasti nášho zdravia, ktoré na prvý pohľad s hrubým črevom nesúvisia. 

Prezradíte, ktoré napríklad?

Napríklad aj na činnosť a fungovanie mozgu. Všetky dôležité látky, ktoré mozog môže získať, prichádzajú z hrubého čreva. Ak hrubé črevo nepracuje tak, ako by malo – pokiaľ je narušená mikroflóra, telo nedokáže absorbovať vitamíny, minerály a iné dôležité látky, ktoré potrebuje. Vtedy môže dochádzať k dysbióze, čo môže mať vplyv na metabolizmus, psychický stav a ďalšie. Z toho vyplýva, že aby sme boli zdraví a aby naše telo fungovalo tak, ako treba, mali by sme užívať probiotiká nielen vtedy, keď ochorieme, ale prakticky každý deň.

probiotikum Lactobacillus Bulgaricus

Ako by sme sa mali rozhodovať pri výbere probiotík? Podľa čoho sa orientovať, aby sme si vybrali pre seba tie správne? Niektorí si vyberajú aj podľa ceny a užívajú ich iba v čase liečby antibiotikami, alebo nanajvýš ešte krátko po doužívaní antibiotík…

Je veľmi dôležité, aké probiotiká si kúpime a nie vždy cena je rozhodujúca. Musíme veľmi pozorne čítať etiketu a dávať si veľký pozor na niekoľko vecí:  Prvá  dôležitá podmienka je ich bezpečnosť, potom certifikát kvality a identifikácia probiotických kmeňov, ktoré probiotiká obsahujú. Pretože jednotlivé probiotické kmene sa od seba líšia presne tak, ako sa od seba líšime my ľudia jeden od druhého.

Počas výskumov sa dokázalo, že vodný probiotický kmeň Lactobacillus Bulgaricus DWT1 je 10-násobne  silnejší ako jeho kmene, ktoré sa nachádzajú na rastlinách.

Probiotiká LAKTERA NATURE sú probiotikami 4. plus generácie, čo znamená, že sú stále nielen živé, ale že prežijú živé od chvíle, kým ich užijeme, až do času, keď sa dostanú do tráviaceho traktu.

Lactobacillus Bulgaricus DWT1 má navyše oveľa vyššiu schopnosť adhézie, čiže prichytenia sa k stene hrubého čreva. Tam sa  Lactobacillus Bulgaricus DWT1 začne rozmnožovať a vplývať na imunitu. Na rozdiel od niektorých živočíšnych probiotík, ktoré majú priľnavosť maximálne 3 dni, Lactobacillus Bulgaricus DWT1 má priľnavosť 21 dní.

Takže ako by sme užívaním probiotík LAKTERA NATURE mohli preventívne podporiť svoju imunitu?

Ak by sme denne užívali 2 lyžičky probiotika LAKTERA NATURE, nielenže takto významne podporíme svoju imunitu, ale v prípade ochorenia by nás to malo ochrániť pred užívaním antibiotík. V prípade, že predsa len ochorieme na nejaké vírusové ochorenie, malo by  mať miernejší priebeh a liečba by sa mala zaobísť bez užívania antibiotík.

Veľmi dobré výsledky sa vraj pri užívaní probiotík LAKTERA NATURE dosiahli aj pri liečení Covidu…

Áno, je to tak – počas klinickej štúdie jednu časť pacientov liečili stacionárne a druhú časť ambulantne, pričom všetci sa začali liečiť LAKTEROU po tom, keď mali pozitívny test na Covid. Ani jeden z pacientov v minulosti LAKTERU neužíval. Jedna skupina pacientov sa liečila na Covid bežnou, štandardnou liečbou, kým druhá skupina popri bežnej liečbe užívala LAKTERU. Pacienti, zo skupiny, ktorá užívala LAKTERU, sa vyliečili asi o 4 – 5 dní skôr, pričom ani jeden prípad neskončil úmrtím. Bez ohľadu na to, o aký variant vírusu išlo…

LAKTERA sa však osvedčuje aj pri liečbe ďalších ochorení – napríklad hepatitída, ovčie kiahne, papilómový vírus, AIDS…

Čo by ste poradili tým, ktorí chcú začať užívať kvalitné probiotiká pravidelne – aké probiotikum z ponuky produktov LAKTERA by mali začať užívať?

Dôležité je vybrať si pre začiatok základné, čisté probiotikum z ponuky, ale podstatné je vybrať si podľa toho, či nemáme alergiu na kravskú bielkovinu. Ak áno, treba si vybrať probiotikum vyrobené na báze kozieho mlieka. Toto  je vhodné aj pre malé deti a starších ľudí.

Môžu  probiotiká pomáhať aj pri liečbe onkologických ochorení?

Aj keď to pre mnohých môže znieť hrôzostrašne, pravda je taká, že v podstate každý človek má v sebe rakovinové bunky. Ak je však imunita v poriadku, dokáže si s tým poradiť. Ale v prípade, že je imunita oslabená rôznymi škodlivými vplyvmi, organizmus si s rakovinovými bunkami nedokáže poradiť, pretože ich nevie včas rozoznať, ale čo je ešte horšie, začína ich „pestovať“ , čím vlastne vznikajú metastázy.

A práve preto treba pracovať na podpore imunity. Lactobacillus Bulgaricus DWT1 ako jediná probiotická baktéria dokáže premieňať – repolarizovať  makrofágy M2 na makrofágy M1. Úlohou makrofág M1 je rozpoznať rakovinové bunky a zabíjať ich. Pokiaľ máme v tele dostatok makrofág M1, imunita si pomocou nich s rakovinou poradí. Pokiaľ ich máme málo, dochádza k jej rozvoju.

Samozrejme, pri liečbe onkologických ochorení treba využívať kombináciu výdobytkov klasickej medicíny, spolu s prírodnou medicínou.

Veľmi nás teší, že máme  pacientov, ktorí majú už 10 – 12 rokov po základnej liečbe rakoviny, kde popri štandarných procedúrach sme nasadili potravinovú terapiu produktom LAKTERA. .

Títo pacienti užívali a užívajú LAKTERA NATURE, k tomu LAKTERA ANTIOXIDANT s extraktom z bylinky Pakost krvavý. Všetci dlhodobo sledovaní pacienti sa tešia plnému zdraviu.

A čo zvýšený cholesterol? Pacientom s touto diagnózou lekári zvyčajne obratom predpisujú lieky na zníženie cholesterolu obsahujúce statíny…

Pokiaľ ide o cholesterol, treba si uvedomiť, že samotné potraviny ho neobsahujú, ale my sami si ho vytvárame. Jestvuje taký kruh medzi hrubým črevom a pečeňou. Ak krvné testy poukazujú na to, že máme zvýšenú hladinu cholesterolu ešte predtým, než začneme užívať lieky obsahujúce statíny, môžeme sa cholesterol pokúsiť znížiť konzumáciou potravín obsahujúcich vlákninu, pektíny a takisto pomocou probiotík. 

Ak je vysoká hladina zlého cholesterolu, vplýva to aj na náš hormonálny systém, a tak sa môže stať, že nadmerne stúpne hladina ženských alebo mužských hormónov, čo môže mať zlé dôsledky nielen na naše zdravie, ale aj na našu psychiku a sebavedomie.

Na zníženie hladiny takzvaného zlého cholesterolu veľmi priaznivo vplýva aj organický extrakt z olivového oleja kombinovaný s  Lactobacillus Bulgaricus DWT1 (2 kapsuly nalačno denne), po mesiaci môže klesnúť aj o viac ako jeden stupeň. Treba však dať pozor na to, aby hladina cholesterolu zase neklesla veľmi. 

Pozoruhodný je aj historický fakt, že vďaka probiotickej baktérii Lactobacillus Bulgaricus obyvatelia Bulharska v minulosti celkom dobre zvládali aj pandémiu španielskej chrípky. Keď si uvedomíme, že počas pandémie, ktorú spôsobil Covid, zomrelo na celom svete tak veľa ľudí, napriek tomu, že žijeme v 21. storočí… 

Počas Covidu sa predpisovalo veľké množstvo antibiotík, ktoré ľudia zo strachu pred týmto vírusom neraz zbytočne nadmerne užívali. Dôsledky na seba nenechali dlho čakať a tak začali narastať problémy v tráviacom trakte a veľmi často dochádzalo k dysbióze v hrubom čreve.

Zaujímavé pritom je, že v minulosti, v roku 1920, keď ľudstvo trápila epidémia obávanej španielskej chrípky, obyvatelia Bulharska jej dokázali celkom dobre odolávať vďaka zdravej strave, a najmä vďaka pravému a prírodnému bulharskému jogurtu, ktorý pravidelne konzumovali. Samozrejme, ten bulharský jogurt obsahoval Lactobacillus Bulgaricus, ktorý sa takýmto jednoduchým a úplne prirodzeným spôsobom dostával do ľudského tela. A výsledok? V Bulharsku bolo iba veľmi málo prípadov úmrtia na španielsku chrípku. V súčasnosti však Covid zaútočil na úplne iného človeka, ktorý má v strave oveľa menej zdravých potravín, ako ľudia kedysi. V súčasnosti jeme produkty s veľmi dlhou trvanlivosťou, obsahujú veľa konzervačných látok, a tak sme boli  na pandémiu menej pripravení ako ľudia v roku 1920. Veď v súčasnosti pijeme mlieko s trvanlivosťou 3 mesiace… Máme narušený mikrobióm, sme zdevastovaní civilizačnými vplyvmi… To, že sme sa dostali ako ľudstvo dopredu, má aj svoje plusy, aj mínusy.

Dalo by sa povedať, že Covid bola prvá pandémia 21. storočia – veď 100 rokov sme nemali žiadnu pandémiu!

V listárni na stránke bulgaricus.sk je uvedené, že istá pacientka mala veľa zdravotných problémov, ale popri tom mala aj problémy s pohyblivosťou a chôdzou. Keď však začala kvôli svojim zdravotným problémom užívať probiotiká LAKTERA,  začali sa riešiť aj problémy s pohyblivosťou a kĺbmi, ba dokonca začala chodiť aj na turistiku. Môže mať užívanie kvalitných probiotík aj vplyv na pohybové ústrojenstvo?

Keď sa nad tým zamyslíme, bolesti kĺbov môžu tiež súvisieť s autoimunitným ochorením – takže keď sa dá do poriadku imunita, môžu sa zlepšiť aj problémy s pohyblivosťou. 

V roku 2022 vraj Bulharský patentový úrad vydal patent, že LAKTERA je produkt na kontrolu vírusových infekcií…

Áno, predstavili sme  Bulharskému patentovému úradu klinickú štúdiu na LAKTERU ako model liečenia vírusových ochorení. Ďalej klinická štúdia svedčí aj o účinku LAKTERY pri liečbe chorých, ktorí sú závislí  na heroíne, ako aj o tom, že pri užívaní LAKTERY sa znižuje aj aktívnosť ochorenia pri Hepatitíde B aj C.

V súvislosti s vírusovými ochoreniami mi nedá  neopýtať sa na liečbu herpesu a áft, ktoré trápia mnohých z nás…

Aj v tomto prípade je mimoriadne vhodné užívať bulharské  probiotikum LAKTERA a okrem toho si na postihnuté miesto aplikovať kašičku, ktorú si pripravíme z jednej kapsuly LAKTERY a Aloe vera  –  vyliečime sa o 2 dni.

A ešte celkom na záver: Môžu bulharské probiotiká LAKTERA pomôcť aj pacientom s celiakiou?

Nebudeme si klamať – celiakia znamená nedostatok enzýmu, ktorý dokáže rozkladať glutén a spôsobuje veľmi ťažké dysbiózy a v súvislosti s tým aj narušenie celej štruktúry tenkého a hrubého čreva. V tomto prípade treba síce dodržiavať bezlepkovú diétu, ale samo o sebe to nestačí, aby človek, ktorý má celiakiu, nemal ďalšie zdravotné problémy. Diéta na jednej strane je totiž  potrebná, ale na druhej strane je zase ohraničujúca a ochudobňuje organizmus o mnohé dôležité látky, ktoré v bežnej strave dostáva. V tejto súvislosti mi prichádza na um prípad pacientky, ktorá 8 rokov držala prísnu bezlepkovú stravu a postupne sa k ochoreniu pridružila aj cukrovka a osteoporóza. V tomto prípade je takisto vhodné, aby človek, ktorý je chorý na celiakiu a dodržiava bezlepkovú diétu, užíval aj probiotiká. Veľmi príjemne sa to odzrkadlí na jeho duševnej i telesnej pohode.

Ďakujeme za rozhovor.

Bulgaricus.sk – prírodné bulharské probiotiká Daflorn

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach