O tom, že tekvica nie je vhodná len na halloweenske strašenie, alebo indiánske vyháňanie zlých duchov, vedeli už nielen naši predkovia, ale vysoko si ju cení aj prírodná medicína, ľudoví liečitelia a začína si ju všímať už aj moderná lekárska veda.
Prečo si tekvica zaslúži náš obdiv a častejšie zaradenie do jedálnička?
Chráni pred rakovinou
Antioxidanty zabraňujú tomu, aby sa naše bunky stali cieľom útokov agresívnych kyslíkových molekúl, voľných radikálov. Predovšetkým betakarotén a luteín majú silný protirakovinový účinok. Takže častá konzumácia tekvice je vlastne chutnou prevenciou rakoviny pľúc, maternice a tráviacej sústavy.
Je proti nachladnutiu
Ak v lete často jedávame tekvicu, nahromadíme vo svojom tele dostatok vitamínov A a E. Obidva tieto vitamíny posilňujú obranyschopnosť organizmu a tým chránia pred nachladnutím,
Znižuje krvný tlak
Obsahuje totiž veľa draslíka (na 100 g asi 380 mg), ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii stavu vody v organizme a pri regulácii činnosti srdcového svalu. Draslík zbavuje naše telo prebytočnej vody a tak prispieva k normalizácii tlaku krvi.
Mohlo by vás zaujímať
Prospieva prostate
Tekvicové semienka sú účinným prostriedkom pri prevencii aj terapii problémov s prostatou. Zásluhu na tom majú omega-3-mastné kyseliny posilňujúce bunkové membrány mužskej predstojnej žľazy – prostaty.
Posilňuje močový mechúr
Omega-3-mastné kyseliny posilňujú aj svalstvo močového mechúra – preto je dobré lúskať a jesť tekvicové jadierka.
Mohlo by vás zaujímať
Proti celulitíde
V oleji tekvicových semienok sú špeciálne účinné látky schopné aktivovať a výrazne podporiť pružnosť väziva. Preto ženy, ktoré trpia celulitídou, mali by si problematické miesta natierať tekvicvým olejom.