SPÄŤ
Zdravie

Tekvica – žltý všeliek

Od: Henrieta Karabova 29.10.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

O tom, že tekvica nie je vhodná len na halloweenske strašenie, alebo indiánske vyháňanie zlých duchov, vedeli už nielen naši predkovia, ale vysoko si ju cení aj prírodná medicína, ľudoví liečitelia a začína si ju všímať už aj moderná lekárska veda.

Prečo si tekvica zaslúži náš obdiv a častejšie zaradenie do jedálnička?

Tekvica

 

Chráni pred rakovinou

Antioxidanty zabraňujú tomu, aby sa naše bunky stali cieľom útokov agresívnych kyslíkových molekúl, voľných radikálov. Predovšetkým betakarotén a luteín majú silný protirakovinový účinok. Takže častá konzumácia tekvice je vlastne chutnou prevenciou rakoviny pľúc, maternice a tráviacej sústavy.

Je proti nachladnutiu

Ak v lete často jedávame tekvicu, nahromadíme vo svojom tele dostatok  vitamínov A a E. Obidva tieto vitamíny posilňujú obranyschopnosť organizmu a tým chránia pred nachladnutím,

Znižuje krvný tlak

Obsahuje totiž veľa draslíka (na 100 g asi 380 mg), ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii stavu vody v organizme a pri regulácii  činnosti srdcového svalu. Draslík zbavuje naše telo prebytočnej vody a tak prispieva k normalizácii tlaku krvi.

Prospieva prostate

Tekvicové semienka sú účinným prostriedkom pri prevencii aj terapii problémov s prostatou. Zásluhu na tom majú omega-3-mastné kyseliny posilňujúce bunkové membrány mužskej predstojnej žľazy – prostaty.

Posilňuje močový mechúr

Omega-3-mastné kyseliny posilňujú aj svalstvo močového mechúra – preto je dobré lúskať a jesť tekvicové jadierka.

Proti celulitíde

V oleji tekvicových semienok sú špeciálne účinné látky schopné aktivovať a výrazne podporiť pružnosť väziva. Preto ženy, ktoré trpia celulitídou, mali by si problematické miesta natierať tekvicvým olejom.

womangalérie VŠETKY