V zimnom období by ste určite nemali zanedbávať dostatočný prísun tekutín. Ak chcete urobiť nečo prospešné pre svoje zdravie, nahraďte sladené nealkoholcké nápoje dúškami zeleného čaju. Tento nenápadný nápoj, ktorý Číňania pijú už tisícročia, má viacero znamenitých účinkov – môže povzbudzovať alebo upokojovať, udržiavať zdravie, alebo uzdravovať a prečisťovať organizmus.
Prečisťovanie organizmu
Pite denne najmenej tri litre zeleného čaju, rozdelené na celý deň.
Znižovanie cholesterolu
Denne aspoň 10 šálok čaju má za následok asi 25-percentný pokles hladiny cholesterolu a zníženie rizika infarktu.
Pocit plnosti
Najedli ste sa priveľa a mastného? zeený čaj s bohatým obsahom trieslovín žalúdok upokojí.
Infekcie
Jedna šálka zeleného čaju obsahuje viac vitamínu C ako pohár pomaančovej šťavy. Je vhodné piť ho pri prechadnutiach, zápaloch i infekciách.
Rakovina
Pre svoj vysoký obsah polyfenolov chráni zeený čaj bunky pred útokmi voľných radikálov, ktoré sa spolupodieľajú na vzniku rakoviny. Vedci dokonca zistili, že zelený čaj je v tomto boji až 100-krát účinnejší ako vitamíny C a E. Niektoré štúdie uvádzajú, že v Japonsku sa dokonca niektoré druhy rakoviny vôbec nevyskytujú. Japonci totiž pijú veľa zeleného čaju.
A viete, ako si pripraviť dobrý zelený čaj?
Bylinky zalejeme prevarenou vodou, keď jej teplota klesne na 70 stupňov Celzia, a necháme 10 mint vylúhovať. Potom scedíme a ak sa nám žiada, môžeme trochu prisladiť. Výborne chutí aj s medom a citrónom. Vychladený výborne osvieži aj v letných mesiacoch.