Nakladané citróny

Počasie vonku je celkom jesenné a často sa potrebujeme zohriať, keď prídeme domov z prechádzky. Ponúkame vám tajnú zbraň proti chladu, ktorú si doma ľahko vyrobíte – nakladané citróny.

Netvrdíme, že sa chlad, ktorý nás vonku prenasleduje, nedá vyriešiť horúcim čajom s citrónom. Samozrejme, že dá. Vyskúšajte túto malú obmenu…:-)

Suroviny na nakladané citróny:

4 ks chemicky neošetrených citrónov, 3 cm čerstvého zázvoru, kryštáľový cukor, klinček, kardamóm, 300-350 ml zavárací pohár

Nakladané citróny

Postup:

Nakladané citróny pripravíme tak, že kolieska citrónu posypeme cukrom a zatvoríme do pohára. Citróny naložené v cukre príjemne voňajú, pustia vlastný sirup a navyše sa dajú výborne kombinovať so zázvorom a s korením.

Citróny je potrebné ošúpať škrabkou. Nebojte sa im poriadne ošúpať aj bielu kožu pod žltou šupou. Je horká a keď sa jej zbavíte, citlivé jazýčky to uvítajú.

Potom citróny nakrájajte ostrým nožom na asi polcentimetrové plátky.

Okrem citrónu môžete pridať aj zázvor. Najskôr ošúpte a následne pokrájajte na menšie kúsky. Na jeden pohár nakladaných citrónov stačí trojcentimetrový kúsok zázvoru.

Čo sa týka korenia, pokojne použite pár kúskov klinčekov alebo pár semienok kardamómu.

Len čo sú citróny očistené a pokrájané na kolieska, na dno pohára nasypte trocha cukru. Pridajte pár koliesok citrónu, pár kúskov zázvoru, z každého korenia jeden kúsok a opäť presypte cukrom, a to v dávke približne pol lyžíce.

Takto postupujte, pokým nenaplníte pohár. Nebojte sa citróny trocha potlačiť, aby pustili šťavu.

Nechajte do druhého dňa odležať v chladničke.

Na druhý deň ich môžete použiť do akéhokoľvek čaju, grogu, vareného vína, punču…

Môžete ich dokonca len tak zaliať teplou, ale nie veľmi horúcou vodou. Premiešajte a nechajte chvíľu vylúhovať, asi dve minúty. Čaj doslaďte podľa chuti medom a dajte si povzbudzujúcu pauzu.

Pokiaľ sa chcete obzvlášť rozmaznať, pridajte niekoľko sušených hrozienok alebo brusníc.