Nový trend v chudnutí: Diéta, ktorá sa vám prispôsobí.
Vianočné sviatky sú pre väčšinu z nás obdobím priberania, začiatok nového roka sa zasa nesie v znamení zhadzovania kíl. Obzeráte sa aj vy po zaujímavej a odskúšanej diéte?
Autorka knihy FRESH diet Katarína Skybová vám predstaví nový trend v chudnutí: diétu, ktorá sa vám prispôsobí. Znie to trochu záhadne, ale je to naozaj tak. FRESH diet je šťavnatý, sýty a moderný spôsob stravovania. Je to možnosť, ako prirodzene schudnúť a príjemne získať ideálnu hmotnosť, a tým aj osobnú spokojnosť, sebaistotu a dobrý pocit zo svojho tela. Je overená tisíckami žien, ktorým pomohla nájsť cestu k zdravému stravovaniu a štíhlosti.
• Pani Skybová, vediete Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment®, ktorý vznikol v roku 1992 ako odborné pracovisko so zameraním na chudnutie, redukciu telesnej hmotnosti a životný štýl. Nová diéta FRESH diet, ktorú predstavujete v knihe s rovnomenným názvom, vzišla z dlhoročných skúseností práve na pôde inštitútu.
S redukciou hmotnosti máme dvadsaťročné skúsenosti a mnoho sme sa za ten čas naučili. Samozrejme, nielen z oblastí zdravej výživy, športu a obezitológie, ktoré sú pre nás východiskom, ale najmä zo samotnej práce s ľuďmi. Chudnutie v sebe zahŕňa mnoho psychológie, učenia a osobnej motivácie. Najdôležitejšie je vedieť, ako chudnúceho doviesť do úspešného konca. Dôležitá je i samotná edukácia o výžive ako takej, pomocou ktorej učíme klientov samostatnosti vo výbere vhodného menu i po ukončení chudnutia. Venujeme sa tvorbe pomôcok, ktoré našim klientom uľahčujú chudnutie, pedagogickej i výskumnej činnosti. Mnohí študenti u nás realizujú výskum k svojim diplomovým či rigoróznym prácam. Napríklad môžem spomenúť veľmi zaujímavý výskum zameraný na zistenie úrovne výživových vedomosti klientov, alebo výskum vplyvu redukčného režimu a chudnutia na výšku krvného tlaku. Výsledky výskumu potvrdili, že každý, kto má nadváhu a zvýšený krvný tlak, a schudne, zníži nielen hodnoty svojho krvného tlaku a zlepší si zdravotný profil, ale získa aj lepší pocit so seba samého.
• Tvrdíte, že FRESH diet nie je postavená na počítaní kalórií. Na akom princípe teda funguje?
FRESH diet má, samozrejme, svoje princípy. Jej 3 hlavné pravidlá sú: zvyšovať príjem potravín s podielom vody, znižovať množstvo sacharidov v jedlách od raňajok k večeri a jesť 3 + 2 jedlá denne. Tieto zásady poskytujú sýtosť a množstvo energie. Ďalej delí potraviny na aktivátory, ktoré diétu podporujú, stabilizátory, ktoré síce redukciu nepodporia, ale je možné konzumovať ich v menšom množstve a inhibítory, ktoré je potrebné počas diéty vylúčiť. Kombinácia potravín vo FRESH diet je voľná a necháva priestor vlastnej chuti. Samozrejme, odporúča denné množstvá potravín, ktoré sú v súlade s cieľom – schudnúť.
• Čo konkrétne znamená, ak povieme, že FRESH diet je diéta, ktorá sa vám prispôsobí?
FRESH diet poskytuje priestor vo výbere a kombinovaní potravín. Jej cieľom nie je určiť presné menu na každý deň, ani nenúti jesť to, čo vám nechutí, alebo na čo práve dnes nemáte chuť. V knihe sú, samozrejme, i konkrétne jedálničky na celý deň, či recepty. Tie slúžia ako predloha a pomoc pre začiatok diéty, keď ich dodržiavaním nič nepokazíte. Keď sa však v diéte zorientujete, môžete potraviny voľne kombinovať.Ďalej FRESH diet rozdeľuje jedálničky pre náročný a oddychový deň a deň mimo domova. Nechajte sa prekvapiť…
• Spomenuli ste, že FRESH diet delí potraviny do troch kategórií, a to na aktivátory, stabilizátory a inhibítory. Ako si ich má človek zapamätať, ktoré sú ktoré?
Nie je to komplikované. V knihe nájdete nielen ich celkový rozpis, ale i skvelú pomôcku, plagát Potraviny podľa FRESH diet, ktorý si môžete umiestniť na chladničku, či nosiť so sebou, kým si správny výber potravín neosvojíte. Chystáme i mobilnú aplikáciu rozdelenia potravín – tá bude k dispozícii čoskoro.
• Súčasťou knihy je aj kompletný jedálniček na štrnásť dní. Čo je jeho základom?
Presnejšie je to jedálniček na 42 dní, 14 ľahkých dní, 14 náročných dní a 14 dní mimo domova. V tejto časti predstavujeme kompletný jedálniček na každý deň, teda raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. Tento jedálniček má byť jednoduchou pomocou pre začiatok diéty, samozrejme, jedlá z jednotlivých dní môžete medzi sebou kombinovať ako vám vyhovuje. Veríme, že si tu každý nájde to svoje.
Katarína Skybová je zakladateľkou Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment® , ktorý má dnes 6 pobočiek. Je autorkou metodiky individuálneho manažmentu redukcie hmotnosti, ktorá sa úspešne využíva na Slovensku aj v zahraničí už viac ako 20 rokov. Je členkou Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti a autorkou kníh o chudnutí Stále štíhla, Redukčná diéta a FRESH diet.