Náš mozog, a tým aj naša schopnosť myslieť a optimálne vykonávať duševnú prácu, vo veľkej miere závisí od správnej výživy. Mozgové bunky potrebujú na svoju činnosť i ochranu potrebné výživné látky – najmä bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín A, betakarotén a vitamín C, železo a polynenasýtené mastné kyseliny omega – 3. Aj mozog čerpá energiu najmä zo sacharidov. Ak sa ráno poriadne naraňajkujete, oveľa lepšie vám to bude myslieť.
Najlepšie duševné schopnosti majú ľudia pol hodiny po raňajkách. Duševne pracujúci by mali jesť pravidelne a častejšie. Zabudnite na klasický model troch hlavných jedál, pretože pri ňom dochádza k poklesu duševných schopností, únave a útlmu. Väčšinou to býva medzi 10. – 11. hodinou dopoludnia a 15. – 16. hodinou popoludní. Ak včas zjete menšiu desiatu a olovrant, predídete útlmovým stavom a udržíte si pozornosť po celý deň. V škole, pri štúdiu a pri každej duševnej činnosti potrebujeme mozog pravidelne zásobovať výživou vo forme sacharidov, najlepšie celozrnného pečiva, doplnených o bielkoviny – napríklad jogurt a potrebné vitamíny a minerály z ovocia a zeleniny. Veľmi nebezpečné pre zdravé fungovanie mozgu je drastické obmedzenie potravín pri rozličných nerozumných radikálnych diétach. Organizmus na nedostatok kalórií reaguje podobne ako pri strese a depresii. Dlhšie hladovanie môže spôsobovať výpadky pamäti.
Mozog potrebuje kyslík
Máte problémy zapamätať si rôzne údaje? Možno vám chýba železo. Tento minerál je pre činnosť mozgu veľmi dôležitý, pretože zabezpečuje jeho zásobovanie krvou, a tým aj kyslíkom. Nedostatok železa poškodzuje pamäť aj inteligenciu. Na prekrvenie mozgu pomáha dostatok pohybu a pobyt na čerstvom vzduchu. Vonku je vzduch bohatší na kyslík ako v miestnosti. Čím viac krvi sa napumpuje do buniek, o to viac majú kyslíka. Zábudlivosť, či dokonca zmätenosť, spôsobuje aj nízka hladinu cukru v krvi. Mozgové bunky potrebujú glukózu, aby si doplnili energiu aby mohli správne pracovať. Ak má mozog zapnúť na plný výkon, zvýšte prísun glukózy. Doprajte si napríklad ovocné šťavy a stravu zloženú prevažne zo sacharidov – strukoviny, ryžu, cestoviny, celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu, ktoré mozog dlhodobo zásobia energiou. Vynikajúcim dodávateľom energie sú banány, ktoré obsahujú tiež dôležité minerály kálium a magnézium a dostatok vlákniny.
Doplnky výživy
Ginko dvojlaločné je účinným pomocníkom a životabudičom pre našu vyčerpanú šedú kôru. Najmä ľudia v zrelom a staršom vekom, ak zabúdajú viac ako obvykle, majú problémy s koncentráciou, a myslí im to akosi „spomalene“. Ginko zlepšuje duševné schopnosti najmä tým, že rozťahuje cievy, a tak zlepšuje krvný obeh a prekrvenie mozgu. Odporúčané množstvo je 120 mg denne v dvoch až troch dávkach.
Menu na bystrý úsudok
Počas dňa vypijeme aspoň 8 pohárov vody (minerálky, ovocných štiav a bylinkových čajov) a zjeme 5 porcií zeleniny a ovocia.
Raňajky: drožďovo – vajcová nátierka, arašidové maslo, müsli s orechmi a sušeným ovocím, cereálie s odstredeným mliekom.
Desiata: banánové plátky s celozrným chlebom, vaječná nátierka, orechy, sušené ovocie, k tomu zelenina – mrkva, paprika, rajčiny.
Obed a večera: ryby a dary mora so zeleninou, pečeň, celozrné cestoviny
Dezert: čerstvé alebo grilované ovocie s jogurtovým krémom
Náš tip:
Najmä ľudia v zrelom veku by si mali častejšie dopriať sójový syr tofu. Obsahuje až 40 percent bielkovín podobného zloženia ako má mäso a 60 percent nenasýtených mastných kyselín, vrátane lecitínu. V sóji je dvakrát viac vápnika ako v mlieku a dvakrát viac železa ako v hovädzej pečeni.
Cvičenie na zlepšenie spolupráce oboch mozgových hemisfér
Zavrieme oči. Stoj spojmo, upažíme, dlane zovrieme v päsť. Pomaly predpažíme a pred prsiami spojíme oba ukazováky. Cvik opakujeme päťkrát po sebe.
Vitamíny a minerály na zlepšenie mozgovej činnosti a pamäť
Vitamíny skupiny B, najmä B1, B12 a B6 – kyselina listová. Ochraňujú mozgové bunky a pomáhajú zachovať ich zdravú štruktúru.
Zdroj:
najmä živočíšne produkty, mäso, pečeň, obličky, ryby, mliečne výrobky, vajcia.
Antioxidanty – vitamíny C, betakarotén a vitamín E. Bránia škodlivým voľným radikálom narúšať štruktúru mozgových buniek, majú veľký vplyv na zlepšenie pamäti a duševnú činnosť.
Zdroj:
ovocie a zelenina. Viatmín C: paprika, grapefruit, citrón, pomaranč. Vitamín A, betakarotén: čučoriedky, jahody, maliny černice, slivky, brokolica, kel, cvikla, ružičkový kel, špenát, cesnak. Vitamín E – slnečnicový a olivový olej, slnečnicové semienka, müsli, pšeničné klíčky, orechy, zelená listová zelenina, celozrný chlieb, obilniny a vaječný žĺtok.
Polynasýtené mastné kyseliny omega – 3.
Zdroj:
olejnaté ryby, sardinky, losos, makrely, všetky druhy orechov.
Železo –okysličuje mozog.
Zdroj:
sója, strukoviny, mäso, pečeň, vajcia, celozrné produkty, kukurica, špenát a zelenina so zelenými listami, tekvicové a slnečnicové semienka, orechy, sušené figy, marhule, ďatle. (Vitamínu C napomáha lepšie vstrebávanie železa).
Zinok– vaječný žĺtok, celozrnné obilniny, tekvicové semienka.
Martina Hanzelová