Mango – exotické osvieženie

Po čerstvom ovocí a zelenine v tomto období skoro ani chýru ani slychu. Osvieženie v podobe tropického ovocia menom mango možno príde vhod.

Mango je exotické ovocie, ktoré sa u nás viac rozšírilo až v poslednom desaťročí. Pôvodne pochádza z Ázie, kde sa mu darí hlavne v období apríl – máj. Ide o nasladnuté zeleno-červené plody mangovníku s oranžovou dužinou. Obsahujú značné množstvo cukru.

MangoRady pri nákupe a skladovaní
Príliš tvrdé plody nám môžu doma dozrieť pri izbovej teplote. Ako náhle na dotyk zmäknú, môžeme ich začať konzumovať. Pozornosť pri nákupe by sme mali venovať čiernym bodkám či známkam hniloby.

Plody skladujte na suchom, chladnom mieste alebo v chladničke. Je dostať i mango sušené, ktoré sa pridáva do zmesí sušeného ovocia a je veľmi sladké.  Sušené plátky uchovávajte pri teplote do 20°C.

Tip:
Aby sme podporili zrenie manga, umiestnime ho spolu s viac zrelými banánmi alebo jablkami do igelitovej tašky, ktorú nafúkneme tak, aby sa stenami dotýkala ovocia čo najmenej. Najmenej 1x denne ovocie vyvetráme a necháme odpariť prípadnú skondenzovanú vodu. Tašku dáme do tepla, ale nie na slnko.

Využitie v kuchyni
Pred použitím mango olúpeme a odstránime kôstku. Takto upravené spracovávame do pien, krémov, múčnikov, mangového čatní, šalátov, k hydine, rybám, syrom, sušenej údenine. Lahôdkou je mango flambované. Mango sa najviac objavuje pri príprave indických pokrmov.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach