Nebojte sa tukov, niektoré sú zdravé

Na začiatku roka si ľudia často dávajú predsavzatia, že zmenia životosprávu a urobia niečo pre svoje zdravie, nie vždy však uchopia vec za správny koniec. Striktná diéta spravidla narobí viac škody ako osohu. Ak napríklad zo stravy nadobro vylúčite tuky, vystavujete sa riziku rapídneho poklesu IQ. Novoročné predsavzatia potom končia totálnou frustráciou.

Nebojte sa tukov

Bez tuku ide mozog na nižší výkon

Význam tukov v strave je dlhodobo rozoberanou témou so všeobecným záverom, že sú škodlivé. Najnovšie štúdie však poukazujú na to, že úplné odstránenie tukov z jedálneho lístka je chybou. Odborníčka zo Združenia pre zdravie a výživu MUDr. Alžbeta Béderová varuje: „Úplne vylúčiť tuky zo stravy nemožno. Dôležité je však ustrážiť ich  množstvo a výber.“

Napríklad vlašský orech obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú zdrojom výživy a energie pre činnosť mozgu. Sú dôležitými stavebnými prvkami tohto orgánu, predovšetkým v období rastu a dospievania, ale významnú úlohu zohrávajú počas celého života, pretože priamo vplývajú  na výkonnosť mozgových činností a teda aj IQ. Možno aj preto vlašský orech pripomína mozgové hemisféry.

„Potreba tukov vekom klesá, no závisí aj od fyzickej aktivity každého jednotlivca. Na dennej tvorbe energie by sa tuky mali podieľať 25 až 35 percentami. Pozor si však treba dávať na skryté tuky prítomné v mliečnych, mäsových či obilninových výrobkoch, a samozrejme v sladkostiach. Tie často tvoria v príjme až 65 percent, čo je veľa,“ upozorňuje lekárka s tým, že nadmerné užívanie zlých tukov zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tým aj riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Nebojte sa tukov

Smartfón ako strážca cholesterolu

Je všeobecne známe, že cholesterol spúšťa artériosklerotické procesy. To je síce pravda, ale ani na cholesterol sa nemožno pozerať iba ako na nepriateľa. „V organizme totiž plní aj prospešné úlohy. Okrem hlavnej štrukturálnej funkcie je cholesterol prekurzorom, čiže stavebným materiálom steroidných hormónov, ktoré sa tvoria v kôre nadobličiek. Je taktiež súčasťou žlčových kyselín nevyhnutných pre vstrebávanie tukov v črevách, ako aj prekurzorom vitamínu D,“ vysvetľuje A. Béderová.

Dôležité je udržať rovnováhu príjmu, spotreby a vylučovania mastných kyselín z organizmu. Na pomoc si môžete zobrať modernú techniku. Smartfóny so špeciálnymi inteligentnými čítačkami dokážu v priebehu minúty diagnostikovať hladinu cholesterolu v krvi. Nebudete pritom potrebovať žiadne komplikované meracie zariadenia.

Mohlo by vás zaujímať

Ako na chudnutie po 40?

Každý vek má svoje výhody a nevýhody. Po štyridsiatke už všetci väčšinou vieme, čo od života chceme, na druhú stranu, keď nás trápi nejaké to… Čítaj ďaľej

Pomocou sofistikovanej snímacej technológie, ktorú vyvinul tím profesora Davida Ericksona z Cornell University, možno opticky detegovať rôzne biomarkery v kvapke krvi, potu alebo slín. Aplikácia v smartfóne následne vyhodnotí výsledky pomocou kolorimetrickej analýzy. V súčasnosti je aplikácia schopná merať len celkový cholesterol, ale Ericksonov tím už pracuje  na jej vylepšení, aby vedela rozlíšiť „zlý“ LDL a „dobrý“ HDL cholesterol.

Nebojte sa tukov

Pre tuky platí tretinové pravidlo

Pre správnu životosprávu je dôležitá hlavne štruktúra prijatých tukov, pri ktorej sa odporúča dodržať tretinové pravidlo zastúpenia jednotlivých typov mastných kyselín. Jednou tretinou by sa na tvorbe energie mali podieľať nasýtené mastné kyseliny zo živočíšnych zdrojov, ako je maslo, masť, slanina, mäso, mlieko a mliečne výrobky, hoci zvyšujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.

Druhú tretinu by mali tvoriť mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých hlavným predstaviteľom je kyselina olejová z radu n-9. Jej hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, napríklad repkový alebo  olivový, ako aj kvalitné rastlinné margaríny. Doplnkovým zdrojom sú potom semená a oriešky. Z hľadiska cholesterolu sa chovajú neutrálne, resp. ho mierne znižujú.

Tretia tretina by mala pozostávať z polynenasýtených n-6 a n-3 mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie mimoriadne významné. Nachádzajú sa hlavne v rastlinných olejoch, v repkovom či slnečnicovom, kvalitných rastlinných margarínoch a v tuku morských rýb a živočíchov. Sú cenné najmä preto, že znižujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi a naopak zvyšujú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.

„Ak budeme často jedávať mastné jedlá, bohaté na cholesterol a nasýtené mastné kyseliny a pritom neprijmeme dostatok potravín bohatých na  vlákninu, náš organizmus nestihne všetok nadbytočný cholesterol vylúčiť. Výsledkom bude trvalo zvýšená hladina „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a vyššie riziko aterosklerotického procesu so všetkými zdravotnými následkami,“ dodáva odborníčka na výživu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach