Odkiaľ prišlo sushi?

Ak sa povie sushi, väčšina ľudí si predstaví tradičné japonské jedlo zo surového rybieho mäsa so zeleninou. Preto by sa malo jesť čerstvé. Sushi má nespočetné spektrum chutí, vôní, farieb a tvarov. Je to preto, že v rôznych častiach Japonska, ale aj v iných juhoázijských krajinách majú vlastné sushi jedlá. V Japonsku, ktoré sa považuje za domovskú krajinu tejto delikatesy, sa napríklad k najdrahším druhom sushi radí Nigiri z pravej hovädzej sviečkovice. Je však iba jedno z mnohých. Prvá zmienka o sushi pochádza z roku 718 nášho letopočtu, čiže viac ako storočie pred príchodom Cyrila a Metoda. Dnes v Tokiu dokonca existuje aj univerzita, ktorá sa špecializuje na tento pokrm.

sushi

Budha by sa čudoval

Sushi v starom, dnes už nepoužívanom jazyku, znamenalo „kyslá chuť“. Podľa budhistickej tradície pôvodne išlo o čisto vegetariánsku potravu. Asi pred päťsto rokmi sa začalo pripravovať zo špeciálne kvasených rýb naložených do soli. Bol to jeden zo spôsobov konzervácie rybieho mäsa, aby dlhšie vydržalo v teplom počasí. Vo varenej ryži následne dozrievalo do typickej kyslastej chuti. Používanie surových rýb prišlo na rad až neskôr. V priebehu stáročí si v jednotlivých častiach Japonska ľudia vytvorili vlastné sushi, ktoré odzrkadľovali dostupnosť tamojších surovín. Autorom v súčasnosti najznámejšej verzie sushi  je Hanaya Yohei, ktorý žil na konci na konci 19. storočia. S troškou fantázie by sa mohla označiť aj za predchodcu dnešných fastfoodov, keďže táto nekvasená podoba sushi sa najčastejšie jedávala holými rukami v uličkách pri divadlách počas prestávok. sushi

Cesta k dlhovekosti

Sushi, ktoré je postavené na čerstvých surovinách, je symbolom zdravej výživy. Vzhľadom na to, že jeho základom je surové mäso z tuniakov, lososov, žralokov, kreviet a iných morských živočíchov doplnené ryžou, sójou a zeleninou, obsahuje málo škodlivých tukov. Je zdrojom kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, jódu, proteínov, minerálov, pričom obsahuje len málo kalórií, takže je vhodné aj pre zachovanie štíhlej línie. Možno aj vďaka tomu Japonci patria k najdlhšie žijúcim obyvateľom na Zemi. V japonských reštauráciách vám naservírujú tieto drobné ručne tvarované gurmánske diela na dekorovaných malých miskách spolu s ďalšími jemnými doplnkami, takže predstavujú nielen kulinársky, ale aj umelecký zážitok. Japonci si totiž ctia zásadu, že jedlo má osloviť všetky zmysly. Za sushi sa však už dávno nechodí iba do Japonska. Sushi bary zažívajú obrovský boom od konca minulého storočia. Po celom svete rastú ako huby po daždi.  Sushi už ani zďaleka nie je len pokrmom, ale stáva sa životným štýlom.

Súper pre hamburgery

Sushi sa stáva zaujímavým artiklom aj pre zariadenia rýchleho občerstvenia. Okrem toho, že ide o zdravé jedlo, ktoré púta pozornosť aj svojím vzhľadom, predstavuje predovšetkým novú chuťovú alternatívu k tradičným hamburgerom, pizzám, hotdogom, bagetám či kuracím krídelkám. Sushi z rýb, ryže a zeleniny predstavuje protipól pokrmov, ktoré sú vyrábané z múky a mäsa. V niektorých krajinách sa sushi už bežne predáva aj v obchodoch s potravinami a zákazníci ho akceptujú ako kvalitnú a zdravú potravinu.