Zmrzlina v lete chutí, ale môže aj škodiť!

Počas horúceho leta zmrzlinu či nanuk nenahradí len tak niečo. Na tejto sladkej dobrote by si chcel pochutnať cez tropický deň asi každý. Laktózovo intolerantným však tieto pochúťky spôsobujú nepríjemné tráviace problémy. Na Slovensku je ich približne dvadsať percent z dospelej populácie a po konzumácii zmrzliny im hrozí nadúvanie, bolesti brucha či hnačky. Ako im môžu predísť a zmrzlinu si vychutnať aj bez ťažkostí?

Zmrzlina

Ľudia postihnutí intoleranciou laktózy, teda mliečneho cukru, by mali vyhľadávať také zmrzliny a nanuky, ktoré obsahujú namiesto živočíšnych tukov rastlinné. Našťastie existuje povinnosť označovať na potravinách zloženie, takže si môžu pri kúpe nanuku overiť, čo obsahuje. Horšie to je so zmrzlinou v stánkoch, cukrárňach či v rôznych reštauračných zariadeniach.

Do mnohých potravín či liekov sa laktóza často pridáva umelo ako sladidlo. Okrem jej latinského názvu je potrebné pozorne sledovať na etiketách pojmy: mliečny cukor, mlieko, smotana, maslo a srvátka, a to vo všetkých formách. Riziko nepredstavujú výrobky a jedlá, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu, kyselinu mliečnu či baktérie kyseliny mliečnej.

Pozor!

Uvedené tipy sú určené pre ľudí s intoleranciou latózy. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%.

Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach