Chudnite a detoxikujte s cuketou

Popularita tekvice obyčajnej, inak známej ako cukety neustále stúpa. Niet sa čomu čudovať. Možno ju všestranne využiť v kuchyni a ešte má aj priaznivý účinok na náš organizmus. Okrem iného výborne vyzerá, skvelo chutí a pomáha pri chudnutí.

detoxikujte

Asi 90 % obsahu cukety tvorí voda, významný podiel má tiež vláknina. Je výborným zdrojom vitamínov, stopových prvkov a obsahuje karotény. Taktiež obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre látkovú premenu v bunkách, chráni zrak a má priaznivý vplyv na celkovú telesnú a duševnú vitalitu. Je rozpustný v tukoch, preto sa odporúča konzumovať cuketu s malým množstvom oleja.  V cukete sa nachádza aj vitamín E, horčík, vápnik, fosfór, draslík, železo, meď, zinok a niektoré vitamíny skupiny B.

Cuketa priaznivo pôsobí na odkyslenie organizmu, zlepšuje pohyblivosť čriev, pôsobí priaznivo na trávenie, je vhodná pri cukrovke, reume a problémoch s obličkami, pomáha zvyšovať imunitu organizmu a zlepšuje činnosť mozgu.

detoxikujte

Pri kúpe sa sústreďte na svetlozelené a tenšie kúsky. Nevyhadzujte šupku, nachádza sa v nej veľa minerálov, živín a vitamínov. Určite ju nezabudnite pred použitím poriadne umyť. Najlepšia je domáca, vypestovaná v záhradke, poprípade zvážte kúpu na trhoviskách.

Mladé cuketky majú výraznejšiu chuť a vyšší obsah výživných látok, taktiež je možné ich konzumovať so šupkou. U starších plodov však šupka zvykne  stvrdnúť, preto je potrebné ju ošúpať.

Existuje veľa receptov a možností spracovania cukety. Mladé a krehké plody sú skvelé do šalátov v kombinácii s paradajkami, paprikou, uhorkou a pridaním balzamikového octu alebo olivového oleja. Dopriať si ju môžete aj vo forme polievok, grilovanú, dusenú, či pečenú.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach