Začnime žiť zdravo: Čo jesť na večeru

Začnime žiť zdravo – s Trénerom na Dosah Alexandrou Machanovou

5. ČASŤ – Čo jesť a čo nejesť na večeru

Večera je pre náš organizmus veľmi dôležitá, preto by sme sa jej nemali báť. Neznamená to však, že môžeme jesť čokoľvek, čo nám práve príde na chuť. Saška Machanová , Tréner na Dosah priznáva, že večeria dokonca dvakrát. Dopraje si aj neskoršiu večeru, vyhýba sa však sacharidom.

Nezaťažujme telo na noc
Večera by vo všeobecnosti mala byť ľahká, nezaťažujúca organizmus, ktorý sa pomaly pripravuje na nočný oddych. „Chápem, že nie všetci chcú každý deň večerať šaláty… Môžeme však jesť polievky, strukoviny, tvrdé syry, vajíčka, hydinovú šunku…,“ vysvetľuje Alexandra. Aby sme nepriberali, je vhodné vylúčiť večer sacharidy.

Alexandra Machanova, zacnime zit zdravo, trener na dosah

Mali by sme večer vylúčiť:

– akékoľvek pečivo,
– cestoviny,
– ryžu,
– zemiaky,
– ovocie,
– sladené nápoje.

Môžeme večerať:
– polievky, samozrejme bez múky,
– zeleninové šaláty,
– tepelne spracovanú zeleninu,
– mäso – hydinové, teľacie a hovädzie, králičie, divina,
– vajcia,
– ryby,
– strukoviny,
– tvrdé syry do 35 % tuku.

Najdôležitejšie je však prispôsobiť výber večerného jedla, potrebám vášho tela. Je veľmi dôležité naučiť sa počúvať reč svojho tela, pretože niekomu na večeru môže vyhovovať šunka a syr s rajčinami, inému nie. Preto prispôsobme vlastnú večeru tomu, čo naše telo ľahko strávi, s čím nebude dlho bojovať. Každý sme iný a neexistuje preto jednoznačný univerzálny predpis, ktorý by platil pre všetkých.

kelove plackyZDRAVÁ VEČERA – alebo KELOVÉ PLACKY podľa Alexandry Machanovej:

Toto je príklad zdravej a jednoduchej večere, ktorú si môžeme dopriať kedykoľvek.

Suroviny:
kel, cuketu, vajce, ľanové semienka, soľ a koreniny.

Postup:
Uvarený kel pomiešame s nastrúhanou cuketou, po troch minútach odležania vyžmýkame prebytočnú šťavu. Pridáme semiačka a vajce (počet podľa veľkosti kelu). Vznikne hmota, z ktorej spravíme malé placky, poukladáme ich na papier na pečenie do plechu. Nechám piecť cca 30 minút. Placky môžeme po upečení potrieť kozím syrom. Dobrú chuť!

 

Alexandra MachanovaKto je Mgr. Alexandra Machanová:
*
39-ročná trénerka, manažérka, matka, kouč,
* v minulosti mala viac ako 30 kg nadváhy, ktorú dokázala pevnou vôľou zdolať,
* na základe vlastných skúseností sa snaží pomôcť bežným ženám, matkám, ktoré nemajú čas sa o seba starať, a preto častokrát utiekajú k diétam a k pohybu, ktorý im nevyhovuje,
* zameriava sa aj na ľudí, ktorí nevnímajú pohyb ako súčasť svojho života: na ľudí s nadváhou, ktorí majú problém cvičiť vo fitness centrách, na ľudí, ktorí nemajú čas pravidelne na cvičenie dochádzať, na seniorov, na tehotné, na mamičky s deťmi, aj na psičkárov,
* venuje sa spájaniu rôznych voľnočasových aktivít tak, aby vyúsťovali do zdravého fyzického

Sabína Zavarská

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach