Papcún

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Papcún – Spišská špecialita

Polievka so zemiakmi, sušenými hubami, slaninkou, kôprom a oškvarkami. To je Papcún – spišská špecialita Do tejto polievky sa môžu použiť rôzné huby. Robí sa zo smotanou, ale aj bez nej. Podstatné je, že do papcúnu ide zápražka so škvarkami.

Suroviny:

5 ks zemiakov, 2-4 ks bobkového listu, 2 ČL vegety, huby podľa chuti, 1 ks cibule, trocha oleja, 200 g smotany, podľa chuti údená slaninka, trocha múky

Cestíčko: 1 vajce, trocha vody, trocha múky, kôpor alebo na dochutenie pažítka

Papcún

Postup:

Očistíme zemiaky, pokrájame na kocky, pridáme bobkový list a vegetu. Huby očistíme, pokrájame na štvrtinky. Cibuľu nakrájeme na drobno a na panvici s trochou oleja ju orestujeme. Pridáme huby, trocha osolíme, a necháme ich trocha podusiť. Huby pustia šťavu. Pridáme ich k zemiakom a necháme variť. Medzi tým si pripravíme cestičko na papcúnik. Urobíme vláčne cesto, nie moc tuhé. Použiť môžete kyslú smotanu, ale môže byť aj sladká, alebo žiadna. Cestíčko zavaríme do polievky, pridáme smotanu, pridáme smotanu, necháme prejsť varom. Medzi tým si nakrájame slaninu na oškvarky a vytopíme ju. Do výpeku pridáme múku a pomaly vlejeme do polievky. Ochutíme. Kto má rád polievku kyselkavú, tak môže pridať ocot  ale až na koniec, aby sa smotana nezrazila. Polievku necháme ešte prejsť varom a odstavíme. Papcún podávame.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach