Cibuľová polievka je polievka francúzskeho pôvodu (soupe à l’oignon).
Jedna z legiend o tejto polievke hovorí, že recept vymyslel kráľ Ľudovít XV. V noci dostal hlad a zašiel si sám do kuchyne čosi zjesť. Zmiešal dokopy ingrediencie, ktoré tam našiel (cibuľa, maslo a šampanské) a vznikla z toho francúzska cibuľačka.
Polievka má konzumujúceho zohriať, preto je tam trochu vína. Konzumuje sa aj pitím z bujónovej šálky, keď sa predtým vyje hrianka. Základná chuť polievky pozostáva z chute skaramelizovanej cibule, vínneho buketu a vývaru.
Vo Francúzsku sa obvykle požíva nielen v domácnostiach ale i v reštauráciách na konci dlhšej nočnej hostiny s alkoholom, aby si konzument napravil zažívanie a prebral sa. Požíva sa pitím z bujónovej šálky.
Francúzska cibuľová polievka – suroviny:
400 g cibule, 100 g masla, 1200 ml silného mäsového vývaru, 4 lyžice suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, 8 plátkov francúzkej bagety, 100 g nastrúhaného tvrdého syra
Postup:
Cibuľu olúpeme, nakrájame na tenké kolieska. V hrnci rozohrejeme maslo a cibuľu opražíme. Zalejeme vývarom a hodinu varíme na miernom ohni. Ochutíme vínom, soľou a korením.
Mohlo by vás zaujímať
Polievku rozdelíme do štyroch ohňovzdorných šálok, pridáme dva kúsky bagety do každej šálky a posypeme syrom. Zapečieme na predhriatom grile asi 10-15 minút.