Ako byť zdravou mamou, aj keď čakáme dvojčatá?

Dvojčatá? Aj také tehotenstvo môže byť bez problémov

zdravou mamou

Vynosiť dve ratolesti je logicky náročnejšie pre ženský organizmus. Nejde len o samotnú ťarchu, ale aj živiny potrebné pre oba plody. Ak gynekológ zistí, že v brušku nemáme jeden, ale dva plody, okamžite nás zaradí to inej špeciálnej kategórie. Áno, tehotenstvo s dvoma plodmi je rizikové, ale to neznamená, že automaticky musí byť problémové. Pravdepodobnosť zdravého tehotenstva sa  zvýši, ak sa o seba staráme. Ako?

Kyselina listová

Najdôležitejším spôsobom, ako sa môžeme o seba postarať je správna výživa. Mali by sme užívať kyselinu listovú – optimálne už tri mesiace pred počatím. Znižuje riziko defektu neurálnej trubice. Vhodné je tento vitamín užívať spolu s jedlom, aby sme sa vyhli nevoľnosti. Napriek tomu, že máme v brušku dva plody, stačí jeden vitamín v množstve, aké nám odporučí náš gynekológ.

Dostatok živín

Nemenej dôležitá je konzumácia zdravých potravín a správne množstvo kalórií. Jednoplodové tehotenstvá vyžadujú 300 kalórií denne, ale ak čakáme dvojčatá, mali by sme zvýšiť spotrebu ešte výraznejšie. Odborníci tvrdia, že dva plody potrebujú 1 000 kalórií denne. Nevoľnosti môžeme zmierniť tým, že budeme jesť častejšie a menšie porcie. Snažme sa mať vždy niečo v žalúdku a po ruke. Pomocníkom pri nevoľnostiach je biely jogurt, ovocie, smoothie, či proteínový koktail.

Bez vody ani na krok

Nezabudnime na dostatok vody. Počas celého dňa by sme mali popíjať vodu priebežne. Po ôsmej hodine večer už nepime, aby sme mohli spať dlhší čas vkuse. Je totiž normálne, že počas tehotenstva chodíme močiť častejšie, a to aj počas noci. A spozorujeme akékoľvek príznaky, ktoré sme predtým nemali, konzultujme ich stav s lekárom, tak prejdeme zbytočným komplikáciám a v prípade potreby bude možné čo najrýchlejšie zasiahnuť. Dôležité je sledovať možné príznaky preeklampsie, ktorá je u dvojičkovských tehotenstiev častejšia.

Pôrod pred termínom

V prípade dvojčiat je veľká pravdepodobnosť, že porodíme pred termínom. Tlak v panve, kontrakcie pred termínom môžu znamenať blížiaci sa pôrod. Ak dodržiavate termíny vyšetrení a svoj stav pravidelne konzultujete s gynekológom, nemusíme mať obavy. Nerobme si stres a obavy zbytočne – tie vedia neraz ešte viac ublížiť ako samotný problém. Najlepší je optimistický, ale opatrní postoj.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach