Je káva v tehotenstve naozaj bezpečná?

Medzi kontroverzné potraviny, nad ktorými je v tehotenstve otáznik patrí aj káva.

Je káva v tehotenstve naozaj bezpečná a ak áno, v akej dávke?

Mnohí z nás si bez kávy nevedia predstaviť ani jeden deň. Je však rozdiel, či pijeme jednu kávu denne alebo štyri či viac. Ak chceme získať odpoveď na to, či je káva v tehotenstve bezpečná, mali by sme v prvom rade počúvať svoje telo. Pre mnohé budúce mamičky ju už samotná aróma kávy nepríjemná. Ak medzi ne nepatríme a chceme si kávu vychutnať aj počas druhého stavu, myslime na mieru.

káva v tehotenstve
stock.adobe.com

Koľko je už priveľa?

Nemusíte ju úplne vynechať, ale… Odborníci odporúčajú znížiť dávku kofeínu na 150 až 200 mg denne maximálne, čo predstavuje množstvo 1 šálku silného alebo 2 šálky slabšieho nápoja. Ak trpíme nízkym tlakom, pomôže nám to aj s týmto problémom. Kofeín v tehotenstve vo vyšších dávkach môže nepriaznivo vplývať na vývoj plodu, dokonca zvýšiť riziko predčasného pôrodu. Navyše, vieme, že priveľa kávy dráždi našu nervovú sústavu, a to rozhodne v tehotenstve nepotrebujeme ani my, ale ani náš plod.

Čím môžete kávu nahradiť?

Bezkofeínovou kávou, čakankovou, obilninovou kávou, ale aj čajmi. Niektorí odborníci na výživu odporúčajú nahradiť kávu čajom. Pitie zeleného čaju v tehotenstve môže byť prospešnejšie z viacerých dôvodov: na rozdiel od kávy nepôsobí na organizmus nárazovo, je plný antioxidantov a je v ňom menej kofeínu ako v káve.

Na čo ešte dávať pozor

Nielen samotná káva v tehotenstve môže byť nebezpečná – ak pijeme viac ako jednu-dve stredne šálky stredne silnej kávy. Vyhýbať by sme sa mali tiež silnému čaju, najmä čiernemu a väčším dávkam čokolády. Vedecké štúdie potvrdili súvislosť s konzumácie vyššieho množstva kofeínu ako 200 mg denne u tehotných s nízkou pôrodnou hmotnosťou dieťaťa. Skúsenosti niektorých mamičiek dokazujú, že káva môže vyvolať predčasné kontrakcie. Za bezpečnú je všeobecne považovaná jedna šálka stredne silnej kávy alebo čaju denne. Samozrejme, oplatí sa to konzultovať s lekárom, pretože každá žena reaguje ináč aj na množstvo kofeínu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach