Ako súvisí fajčenie v tehotenstve a kriminalita?

Nefajčite počas tehotenstva – znížite riziko, že vaše dieťa bude zločincom
O škodlivosti fajčenia a jeho negatívnom vplyve na zdravie plodu azda všetci vieme. Silné fajčenie počas tehotenstva má však aj negatívne pôsobenie na budúce správanie. Nový výskum ukázal, že mamičky, ktoré fajčia počas tehotenstva vážne riskujú, že budú mať deti, ktoré sa stanú opakovanými páchateľmi trestných činov.

fajčenie v tehotenstveJeden príbeh z mnohých
Simona, ktorá sa považovala za ťažkú nikotínovú závisláčku sa nám posťažovala: „Žiaľ, nevedela som prestať fajčiť, ani keď som bola tehotná. Ignorovala som upozornenia a vždy som si našla spôsob ako si zapáliť. Bývala som sama, tak to nebol až taký problém, navyše som bola mladá a myslela som si že všetci mi chcú len zle. Spamätala som sa až po riadnom šoku, keď som v piatom mesiaci musela som porodiť mŕtve dieťa. Neskôr lekári potvrdili, že malo niekoľko vrodených chýb na raz a ja viem, že za to mohlo aj moje silné fajčenie. Fajčiť som síce hneď prestala, ale odvahu na ďalšie tehotenstvo ešte nemám, hoci odvtedy prešli už tri roky.“

Kvôli fajčeniu matky záznam v registri?
Zo zistení nového výskumu vyplynulo, že deti mamičiek, ktoré počas tehotenstva vyfajčili dvadsať a viac cigariet denne, mali v dospelosti s najväčšou pravdepodobnosťou záznam v registri trestov. V týchto prípadoch bola o tridsať percent vyššia pravdepodobnosť, že budú zatknutí, a to platí nielen pre mužov, ale rovnako i pre deti ženského pohlavia. Silné fajčenie počas tehotenstva teda neovplyvňuje len zdravie dieťaťa, ale aj jeho správanie.

Súvislosť existuje a nedá sa poprieť
„Nemôžeme síce definitívne uzatvoriť, že fajčenie matiek počas tehotenstva – zvlášť silné fajčenie – je kauzálny rizikový faktor pre trestnú kriminálnu činnosť dospelých, avšak doterajšie poznatky podporujú miernu príčinnú súvislosť,“ uzatvorili podľa stránok ScienceDaily výsledky bádania autori štúdie.

Ako je to možné?
Podľa autorov je to istý biologický dôkaz vplyvu nikotínu na to, akým smerom sa vyvíja mozog po neurobehaviorálnej stránke. Predchádzajúci výskum ukázal tiež súvislosť medzi expozíciou cigaretovému dymu počas vnútromaternicového vývoja a vyšším rizikom zlej pozornosti, impulzivity a hyperaktivity.

Nejde „len“ o zdravie
V prípade, že sa chystáte byť mamičkou, alebo už ňou „začínate byť“ a neviete sa zbaviť svojho zlozvyku, ak na to nestačíte samy, vyskúšajte rozličné dostupné metódy. Čoraz viac vedeckých výskumov totiž ukazuje, že fajčenie počas tehotenstva je skutočne veľmi nebezpečné – ako vidíte môže ovplyvniť celú budúcnosť dieťaťa, a to nielen po zdravotnej stránke.

Čím menej tým lepšie
Ak sa nám počas tehotenstva nepodarí úplne prestať, skúste počet vyfajčených cigariet obmedziť na maximálne tri denne. Je dosť pravdepodobné, že časom prídeme na to, že ani tie tri nepotrebujeme. A navyše – viete si predstaviť, ako by ste sa ako nikotínová závisláčka starali o dieťa? Kto by vám ho strážil, keď by ste si odskočili zafajčiť? Alebo nebodaj by ste to robili pri ňom?

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach