Ekzému a astme najlepšie predídeme zdravou stravou

Už tri porcie fostfoodu týždenne zhoršujú ekzém a astmu! Ekzému a astme predídeme zdravou stravou.
Povieme si – raz za čas trochu nezdravého jedla neuškodí a doprajeme si – aj sebe aj deťom to, čo nám ponúkajú fastfoody, alebo domáca fritéza. Pokiaľ však je to nie je len občas, ale trikrát a viac do týždňa, už to môže mať pre deti veľmi negatívne zdravotné dôsledky. A to vôbec nehovoríme o cholesterole, tráviacich problémoch, srdcovocievnych ochoreniach vo vyššom veku. Konzumácia nezdravého jedla sa môže prejaviť aj ekzémom alebo, v horšom prípade astmou. Toto všetko dávame do vienka našim deťom, keď im ponúkame takýto druh stravy. Navyše – veľmi dobre vieme, že deti preberajú stravovacie návyky od rodičov. Takže, o dôvod viac, aby celá rodina jedla zdravo a nezdravé jedlá si dopriala skutočne len veľmi výnimočne, ak to už nevie bez nich vydržať.

zdravou stravouZačnime od seba
Prečo hovoríme celá rodina, keď chceme ochrániť deti? Práve preto. Skúsení rodičia dobre vedia, že deti uprednostňujú jedlá, ktoré jedia ich rodičia a keď si vy dávate na tanier niečo nezdravé, len ťažko dieťaťu vysvetlíte, že ono to nesmie. Navyše zdravé stravovanie nikomu ešte neuškodilo, ak dbáme o vyváženú stravu. Deti, ktoré už trpia ekzémom alebo astmou sa po konzumácii nezdravého jedla – troch a viacerých porcií týždenne, dostávajú do horších stavov. Majú spravidla závažnejšie príznaky svojich ochorení – astmy alebo alergie, majú výraznejšiu nádchu, začervenanie očí a tiež svrbenie pokožky.

Súvislosť s epidémiou astmy
Odborníci na výživu sú presvedčení, že „fastfoodová“ strava môže prispieť k zhoršeniu týchto stavov a ochorení, rovnako aj k ich širšiemu výskytu. Taktiež sa domnievajú, že epidémie astmy vo vyspelých krajinách môžu súvisieť s odklonom od prírodných a čerstvých potravín. Boom rýchleho občerstvenia nastal od roku 1970. V mnohých vyspelých krajinách sa počet detí, chorých na astmu za ostatné roky výrazne zvýšil. V ostatných dvadsiatich rokoch dochádza zároveň aj k úbytku kľúčových vitamínov a minerálov v strave detí a výrazne sa zvyšuje spotreba tučných potravín a tukov ako takých.

zdravou stravouAko stúpa riziko
Tínedžeri, ktorí jedia tri alebo viac porcií hamburgerov, pizze alebo hranolčekov týždenne, majú až o 39 percent vyššie riziko závažnej astmy, 6- a 7-ročné deti s rovnakým stravovaním majú riziko zvýšené o 27 percent. Deti, ktoré sa stravujú rýchlym občerstvením, majú taktiež vyššie riziko závažného ekzému a ťažkej nádchy, prípadne svrbenia a slzenia očí. I keď súvislosť výskytu a zhoršenia astmy a ekzému evidentne súvisí so spôsobom stravovania, zatiaľ nie je jasné, či je to spôsobené nezdravými potravinami ako takými alebo nedostatkom čerstvého ovocia a zeleniny v strave.

Ovocie a zelenina ako ochrana
Mali by sme si uvedomiť, že konzumácia ovocia a zeleniny môže deti a mládež ochrániť pred zhoršovaním stavu, či dokonca prispieť k jeho zlepšeniu. Deti, ktoré konzumujú týždenne tri a viac porcií ovocia, znižujú závažnosť symptómov o 11 až 14 percent. Už dávnejšie je známe, že mladí ľudia, ktorí jedia takzvanú stredomorskú stravu s vysokým obsahom ovocia a zeleniny, ospevovanú mnohými dietológmi, majú nižšie riziko astmy. Najúčinnejšie je ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C, E a beta-karoténu. Naopak, vysoký príjem soli a mastných kyselín môžu astmu vyvolať alebo zhoršiť. Ak máte doma astmatika, najviac mu stravou pomôžete vtedy, keď mu denne doprajete päť porcií ovocia alebo zeleniny, dva a viackrát týždenne ryby a viac ako raz týždenne strukoviny.

-sz-