S cukrom počas tehotenstva opatrne! Prečo?

Stojí za alergiami detí cukor v tehotenstve?

Konzumovať priveľa sladkostí počas tehotenstva nie je vhodné. Nielen kvôli možným výkyvom v hladine cukru v krvi, ktoré rozhodne nie sú pozitívne ani pre mamičku, ani pre plod, ale aj z iných dôvodov. Priveľká hmotnosť, nadváha a obezita nie sú pomocníkom ani v tehotenstve, práve naopak.

počas tehotenstva

Už nezodpovedáme len za seba

Okrem známych rizík, ktoré prináša nadmerná konzumácia cukru počas tehotenstva pribúdajú nové a nové zistenia. Prinášajú ďalšie dôvody, prečo s cukrom opatrne. Myslime na to, že keď sme tehotné, sme zodpovedné aj za zdravie plodu. Priamo tým čo jeme ho ovplyvňujeme. Nie je to rovnaké, ako keď nie sme tehotné a hazardujeme len a len s vlastným telom.

Alergie a alergická astma do vienka

Nadmerný príjem cukru počas tehotenstva môže výrazne výšiť riziko alergie a alergickej astmy u detí. Toto sú výsledky štúdie, ktorú viedli odborníci z Queen Mary University v Londýne. Do štúdie sa zapojilo viac ako 9 000 párov mamičiek a detí. Už dávnejšie pozornosť lekárov pútala súvislosť konzumácie nápojov obsahujúcich cukor s astmou u detí. Tentokrát sa ukázalo, že už počas tehotenstva môžeme deťom uškodiť a dať do vienka alergie, či dokonca alergickú astmu.

Varujúci nárast rizika

Súvislosť konzumácie cukru v tehotenstve s celkovou astmou nebola potvrdená. Avšak veľmi výrazné sa javí spojenie medzi príjmom cukru a alergickou astmou, či inými druhmi alergie. Vyskytujú sa u detí už do veku sedem rokov. Mnohé z detí, ktorých mamičky si tehotenstvo poriadne osladili cukrom, mali pozitívne kožné testy najmä na roztoče, trávy a rôzne pele, mačku. Keď porovnáme matky s vysokým príjmom cukru a mamičky s nízkym príjmom cukru riziko výskytu alergie sa u detí „cukrových“ mamičiek zvýši až o 38 percent, v prípade alergickej astmy je riziko jej vzniku dokonca väčšie ako 101 percent!

Ak klameme, klameme samy seba

Odborníci odporúčajú tehotným ženám, ale už i ženám, ktoré tehotenstvo len plánujú minimalizovať príjem cukru a zvýšiť príjem čerstvého ovocia a zeleniny, ďalej zdrojov bielkovín a omega-3 mastných kyselín. V najbližšom období budú výskumníci sledovať, či sa znížením  spotreby cukru mamičkami skutočne zníži aj počet dnes tak veľmi častých alergií a astmy. Ak sa táto súvislosť potvrdí, bude to znamenať významný posun v prevencii. Problémom však je, že nie všetky mamičky, ktoré sa zúčastňujú na prieskumoch, či vedeckých štúdiách uvádzajú reálne svoj spôsob stravovania, neraz príjem cukru bagatelizujú a podhodnocujú.

Len to najlepšie

V každom prípade, vedzme, že v tehotenstve si naše dieťatko skutočne zaslúži tú najlepšiu stravu od nás, pretože ovplyvňujeme jeho zdravie na celý život. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom magazíne European Respiratory Journal.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach