Udržiavanie hladkého chodu domácnosti si vyžaduje veľa energie a úsilia. Dôležité je však ísť na to s rozumom. Niektoré problémy si pri starostlivosti o domácnosť totiž spôsobujeme sami. Kde robíme chyby v domácnosti?
Nevymieňame často hubku
V každej kuchyni ma hubka na riad dôležité miesto. Umývame ňou riady, utierame stôl či kuchynskú linku. Avšak – ako často je meníme alebo dezinfikujeme? To, že ju z času na čas pokvapkáme prípravkom na umývanie riadu neznamená, že sme zničili baktérie, ktoré v nej môžu mať hotový raj. Pozor na utieranie hubkou po práci s mäsom, v ktorom môžu byť rôzne baktérie, najčastejšie e.coli. Ak si takouto hubkou utrieme tanier alebo stôl, budeme ich mať všade.
Odborníci odporúčajú meniť hubku každé 3-4 dni alebo ju aspoň dezinfikovať v mikrovlnke alebo dezinfekčným prípravkom.
Zle ukladáme príbory do umývačky
Niektorí ľudia ukladajú príbory dole rukoväťou, iní naopak. Ako je to správne? Nožíky by sme mali kvôli bezpečnosti ukladať čepeľou dole, ostatne príbory naopak – rúčkou dole. Len tak sa dobre vyčistia. Rovnako je dôležité dbať o to, aby boli v košíku na príbory rozmiestnené rovnomerne. Nikdy nepreťažujme jednu stranu, pretože príbory nebudú dostatočne čisté.
Nečistíme mikrovlnnú rúru po každom jedle
Je pravdou, že mikrovlnka je tu na to, aby nám urýchlila prípravu jedla, ale to neznamená, že je samočistiaca. Po každom jedle v nej zostanú stopy, ktoré si nemusíme hneď všimnúť. Potom sa však hromadia, páchnu, či dokonca môžu pri ďalšom použití vydávať nebezpečné zvuky. Pritom údržba mikrovlnky nie je taká zložitá. Stačí, ak do misky dáme vodu s octom a spustíme program na najvyššiu teplotu na dve minúty. Všetko, čo do nej nepatrí potom ľahko utrieme papierovou utierkou.
Nečistíme opakovane použiteľné tašky
Je fajn, že sme sa rozhodli namiesto igelitiek používať tašky, ktoré chránia prostredie a sú z prírodných materiálov. Nezabudnime na to, že ich treba aspoň raz za týždeň vyprať či umyť dezinfekčným prípravkom a nechať vysušiť. Uvedomme si, čo všetko sme tam v priebehu dní mali. Mäso, drogériu, pečivo, ovocie a zeleninu – na všetkom môže byť množstvo neželaných mikroorganizmov, ktoré sa pri ďalšom použití dostanú do nášho jedla.
Nevieme používať varešku na špagety
A ešte jeden zábavnejší fakt. Mnohé skvelé gazdinky nevedia používať varešku na špagety. Ide o varešku, ktorá má uprostred dierku. Tá dierka nie je na to, aby sa ňou lepšie miešalo a aby ňou pretekala voda, ale je to mierka, ktorá nám ukáže, koľko špagiet potrebujeme na jednu porciu.
-sz-