Je impozantnou ozdobou každej okrasnej záhrady. Názov pochádza z gréckeho slova kanna, čo znamená trúbka – práve tú jej kvety pripomínajú. Pestovanie nie je vôbec zložité, darí sa im aj vo väčších nádobách na terasách či balkónoch. Ak chceme, aby kany výdatne kvitli, musíme pravidelne odstraňovať všetky odkvitnuté hlavičky kvetov.
Júl je obdobím, keď sa impozantným vzrastom a exotickými kvetmi hlásia o našu pozornosť ešte nie príliš rozšírené kany. Za priaznivých okolností kvitnú v záhradách dlho – až do polovice októbra, oplatí sa im teda venovať pozornosť a nájsť vhodné miesto na pestovanie. Okrem drobných alebo veľkých kvetov červenej, oranžovej, ružovej, žltej, lososovej a nežnej bielej farby, prípadne v kombinácii rôznych farieb, pútajú pozornosť aj výškou – často až do dvoch metrov – a rozložitými listami podobnými banánovníkom, ktoré tiež hýria rôznymi farbami od jasnozelenej cez bordovú a hnedastú až po melírovanú zelenú s bronzovou. K vysokým kanám nezabudnime dať oporu, aby sa nevyvrátili.
Kedy a kam sadíme?
Hľuzy kany (najznámejšia je Canna indica) sadíme v druhej polovici mája, po „ľadových mužoch“ do hĺbky 5 až 8 centimetrov, na teplé a od vetra chránené miesto s dostatkom slnka. Dôležité je vložiť hľuzu do prekyprenej a priepustnej pôdy a najmä v prvých týždňoch primerane polievať. Pozor: veľa vody škodí, lebo hľuzy často hnijú. Vyrastené kany dobre znášajú aj obdobie sucha. Skúsenejší pestovatelia rozmnožujú tieto rastliny aj pomocou pakoreňov (oddenkov).
Aj do exteriérových nádob
Kany nás môžu tešiť aj na terasách či balkónoch, sem sa hodia druhy dorastajúce do 60 až 80 centimetrov. Ak si hľuzy vysadíme do kvetináča už koncom februára, budeme ich mierne zalievať a nádoby uložíme do miestnosti s teplotou 10 až 15 stupňov, budeme mať už začiatkom mája vyrastené listy a kany onedlho aj zakvitnú. Po polovici mája ich môžeme vyložiť na slnečné miesto do exteriéru. Takto predpestované rastliny môžeme vysadiť aj na záhony. Pred zimou hľuzy z kvetináčov nevyberáme, len ostro odrežeme rastlinu asi 10 centimetrov nad zemou a uložíme do miestnosti s teplotou do 12 stupňov.
Po vegetačnom období
Približne koncom októbra zrežeme rastliny asi 5 centimetrov nad zemou, hľuzy opatrne vykopeme z pôdy a jemne očistíme, pretože táto subtropická kráska by naše mrazy neprežila. Vyschnuté hľuzy zasypané pieskom alebo rašelinou skladujeme v priestrannej debničke v pivnici, kde teplota neprekračuje 5 až 10 stupňov. Pravidelne kontrolujeme, či hľuzy nenapadla pleseň – ak áno, ihneď ich odstránime od zdravých.
Mohlo by vás zaujímať
Zaujímavosť:
Kana má druhové pomenovanie indická. Súvisí to s objavením amerického kontinentu, keď sa sám moreplavec Krištof Kolumbus domnieval, že sa doplavil k brehom Indie. Kana indická však pochádza z tropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky, do Európy bola dovezená v 16. storočí. V tropických oblastiach sa konzumujú jej mladé výhonky.
Foto: pixabay.com