V záhradách a ovocných sadoch máme sezónu čerešní, ale iba málokto vie, ako čerešne pestovať a aké odrody sú u nás vhodné…
Kedy sa robí rez čerešní a na akom dreve rodí čerešňa? A čo by sme mali vedieť o jej pestovaní?
Opýtali sme sa uznávaného odborníka, profesora Ivana Hričovského:
Najčastejší tvar čerešní je štvrťkmeň s voľne rastúcou korunou. Pri slabšie rastúcich podpníkoch je vzdialenosť 3,5 metra od seba. Pri výsadbe dáme oporný kolík. Rez robíme výchovný, udržovací a neskôr zmladzovací. Rez robíme po obratí úrody, rany zatrieme voskom. Pomologicky delíme odrody na srdcvvky, tmavé chrupky, pestré chrupky, svetlé chrupky a polochrupky.
Osvedčené sú vegetatívne podpníky Gizel A5, P-HL a Cold. Z odrôd odporúčame tie, čo sú unikajúce vrtivke čerešňovej. Sú to napríklad Karešová, Gaštanka, Burlat, Winklerova skorá a iné.
Pri výsadbe i neskorších odrôd, ako je Hedelpingenská, Kordila, Regina a iné, pamätajme na kombnáciou odrôd, ktoré súčasne kvitnú a vzájomne sa opeľujú. Vhodné sú samopoelivé odrody, ako napríklad Lapins a Halka. Spotreba čerešní na obyvateľa je 1,5 kg na rok. Je to málo a našou úlohou je zabezpečiť viac výsadieb a vyššiu konzumáciu.