SPÄŤ
Zaujímavosti

Čerešničky, čerešne, chutné a zdravé

Od: Jana Vančová 7.6.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Čerešňová sezóna je v plnom prúde,  prvé plody dozrievajú už v máji a  júni a až do konca júla si môžeme pochutnávať na týchto sladkých šťavnatých plodoch.  

Viete, že existuje vyše tisíc odrôd čerešní a višní? 

Na Slovensku sa čerešne stali bežnou súčasťou ovocných sadov už v 12. storočí a višne asi o dve storočia neskôr. Voľakedy sa čerešňa považovala za symbol krásy a plodnosti, a preto pri narodení dievčatka bývalo zvykom vysadiť čerešňový strom. Oddávna sa tieto guľaté  červené plody využívali aj v ľudovom liečiteľstve, najmä  na očistné kúry. Odvádzajú z tela toxické látky a tekutiny, prečisťujú obličky a majú tiež mierne preháňavé účinky. Čerešne obsahujú značné množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, najmä draslík, ktorý je dôležitý pre správnu činnosť srdca a  zdravú pokožku, ale aj  železo, vápnik, síru, fosfor, horčík, sodík a menšie množstvo zinku, medi, mangánu a kobaltu. Navyše obsahujú nezanedbateľné množstvo vitamínu C, provitamín A, vitamíny skupiny B, pektín a organické kyseliny.

čerešne

Zázračné ovocie?

Čerešne sú veľmi účinným prostriedkom pri liečbe dny. Už 250 g čerešní denne výrazne zníži obsah kyseliny močovej v krvi, ktorá má hlavný podiel na vzniku tohto bolestivého ochorenia. Flavonoidy obsiahnuté v červenom farbive, v kombinácii s vitamínom C a zinkom ovplyvňujú pružnosť a regeneráciu tkaniva. Neutralizujú škodlivé vplyvy takzvaných voľných radikálov a zmierňujú zápalové procesy v organizme.  V prírodnom liečiteľstve sa preto oddávna využívali na liečbu artritídy, reumy, paradentózy a rôznych zápalov. Rastlinné farbivá v čerešniach, takzvané antokyanidíny dokážu ničiť enzýmy, ktoré spôsobujú starnutie a vädnutie pleti a posilňujú steny ciev, vďaka vápniku  prospievajú aj našim kostiam a zubom. Kyselina listová obsiahnutá v čerešniach spolu s minerálmi, najmä vápnikom, draslíkom a železom,  podporuje mozgovú činnosť, krvotvorbu, i obranyschopnosť organizmu, upokojuje nervovú sústavu a pomáha aj pri liečení porúch pamäti, vysoký obsah jódu napomáha  správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Na čerešniach si môžu pochutnať aj diabetici, pretože obsahujú málo uhľohydrátov a cukor je vo forme fruktózy.

Každý deň  hrsť čerstvých čerešní zlepší trávenie, zbaví telo škodlivín a pleť skrášli a vyhladí. Doprajte si tiež čerešňovú kúru. Aspoň týždeň by ste mali každý deň zjesť minimálne 250 g čerešní, čerstvých, alebo aj spracovaných. Upraví vám trávenie, odstráni zápchu, odvodní.

Čerešne sú výborným prostriedkom pri redukčných diétach, účinné látky v nich neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevnú stenu do krvi. Sú tiež nízkokalorické a obsahujú  až osemdesiat percent vody.

Nákup

Čerešne sú veľmi háklivé, majú veľmi tenkú šupku a dlho nevydržia, preto ich treba skonzumovať  alebo spracovať čo najrýchlejšie po zbere. Vyberáme pevné plody so zelenou stopkou, ktorá je znakom čerstvosti.

Recepty

Čerešňové halušky

Tvarohovo – čerešňový závin

Čerešňový koláč z toastov

womangalérie VŠETKY