Artičokový šalát

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny na artičokový šalát (rozpočet na 4 porcie):

200 ml bieleho vína, 100 ml olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky rozmarínu, soľ, ½ citrónu, 8 malých artičokov, 700 g malých zemiakov, 1 bobkový list, 250 g koktejlových paradajok, korenie, 130 ml oleje, 1 pl vinného octu, 1 pl citrónovej šťavy, 1 kl cukru, 100g oravskej slaniny (na plátky), 2 kl sekanej petržlenovej vňate, 30 g strúhaného parmezánu

Artičokový šalát

Postup:

Do vody 2 litrov vody prilejeme víno, ½ olivového oleje, roztlačený cesnak, 1/3 rozmarínu, soľ a plátky citrónu. Prevaríme a dáme na bok. Z čerstvých artičokov odkrojíme hornú tretinu, olúpeme vonkajšie listy, stopku skrátime na 5 cm a olúpeme na bielu dužinu. Takto pripravené artičoky okamžite vkladáme do pripravenej vody a asi 15 minút varíme. Odstavíme z tepla a zeleninu zatiaľ ponecháme vo vode.

Zemiaky uvaríme v šupke s bobkovým listom, a potom ich olúpeme a rozpolíme. Umyté paradajky pokrájame. Artičoky vyberieme z vody, rozštvrtíme, zmiešame so zemiakmi a paradajkami, osolíme a okoreníme. Odoberieme trochu zeleninovej vody, zmiešame so zvyšným olivovým olejem, octom, citrónovou šťavou, cukrom, troškou soli, korením a ďalším olejom.Artičokový šalát zmiešame s polovicou pripravenej zálievky, ochutíme posekaným rozmarínom, ktorý sme krátko orestovali na slaninke. Šalát rozdelíme na taniere, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach