Boršč

Doba prípravy 15 minútEnergia: 502 kcal.Náročnosť

Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za najlepší. Boršč je národná polievka nielen Rusov a Ukrajincov ale aj Poliakov. Základom boršču je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes osmaženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).

Zelenina sa nakrája na rezance, osmaží sa na tuku a ľahko sa zahustí zápražkou, následne sa rozriedi vývarom, doplní sa varené mäso a polievka sa dochutíoctom. Bohatší boršč sa doplňuje nakrájanou údeninou a podáva sa s kyslou smotanou.

Suroviny na Boršč (rozpočet na 4 porcie):

60 dkg hovädzieho mäsa, 60 dkg prerasteného bravčového mäsa, ½ kg polievkovej zeleniny, ½ kg cvikle, 60 dkg hlávkovej kapusty, 8 zemiakov, 20 dkg bielej fazule, 6 rajčín, 5 cibúľ, 7 strúčikov cesnaku, 3 polievkové lyžice škrobovej múčky, petržlenová vňať, soľ, korenie, bobkový list, ocot, maslo.

Boršč
stock.adobe.com

Postup:

Dáme zovrieť asi 3 l vody, do ktorej sme pridali zrnká čierneho korenia, bobkový list a soľ. Pridáme jednu cibuľu, polovicu koreňovej zeleniny, hovädzie mäso, bravčové mäso a uvaríme silnú polievku. Medzitým pokrájame zvyšok koreňovej zeleniny, posekáme cibuľu a všetko opražíme na masle. Uvaríme zemiaky v mierne osolenej vode, ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Uvarené fazuľu vysypeme na sitko a dôkladne opláchneme. Kapustu pokrájame na tenké rezance.

Rozpálime 1 polievkovú lyžicu masla, pridáme rezance cvikly a opražíme, zalejeme vývarom, ochutíme soľou ako aj malým množstvom octu a uvaríme tak, aby nebola celkom mäkká. Vložíme rajčiny na 10 sekúnd do vriacej vody, opláchneme ich studenou vodou, stiahneme kožu, rozštvrtíme, odstránime zrnká a dužinu pokrájame na malé kocky. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno, ošúpeme cesnak a prelisujeme. Uvarené mäso vyberieme z polievky a pokrájame ho na malé kúsky.

Polievku scedíme cez jemné sitko. V scedenej polievke uvaríme kapustu tak, aby nebola celkom mäkká. V malom množstve polievky dôkladne rozmiešame škrobovú múčku. Do polievky vložíme cviklu, polievkovú zeleninu, zemiaky, fazuľu, rajčiny a šunku. Pomiešame a necháme zovrieť. Vlejeme do polievky namiešanú škrobovú múčku a zahustíme. Potom pridáme zmes cesnaku a byliniek a necháme asi ¼ hodiny lúhovať. Nakoniec pridáme mäso. Všetko zohrejeme a dochutíme ešte soľou, korením a octom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach