Daniel na víne so zemiakmi wedges – suroviny:
- cca 700 g dančieho mäsa
- 1 veľká mrkva
- 1 veľká petržlen
- 100 g slaniny alebo údeného bôčika
- 1 cibuľa
- 3 celé strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky nového korenia
- ½ lyžičky borievok
- vetvička čerstvého rozmarínu
- vetvička čerstvého tymiánu
- cce 250 ml suchého červeného vína
- cca 250 ml hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- Wedges
- nakladané brusnice
Postup:
Do veľkého hrnca dajte restovať na kocky nakrájanú slaninu. Keď začne púšťať tuk, pridajte kocky osoleného mäsa a to restujte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom slaninu aj mäso z hrnca vyberte a na vypečenom tuku orestujte cibuľu, kocky mrkvy a petržlenu. Spoločne všetko smažte dozlatista.
Do hrnca k zelenine vráťte mäso a slaninu, pridajte všetko korenie, bylinky a celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak, trochu čerstvo namletého korenia a všetko zalejte červeným vínom. Prilejte trochu vriacej vody alebo hovädzieho vývaru, tak aby bol obsah hrnca pod hladinou. Všetko varte asi hodinu v tlakovom hrnci.
Mohlo by vás zaujímať
20 minút pred tým, ako bude mäso uvarené, upečte v rúre zemiaky wedges podľa návodu na obale. Keď je mäso mäkké, vyberte stonky byliniek a guličky korenia, prípadne dosoľte podľa chuti.
Podávajte s upečenými zemiakmi a nakladanými brusnicami.
Svatava Coolinářka Vašková