Cisársky trhanec so slivkami

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom lístku. Dokonca ho nájdete aj v čínskych reštauráciách vo Viedni. Toto je ten najlepší recept, ktorý som na tento dezert našiel. Táto jeho verzia vraj chutila aj Františkovi Jozefovi.

Suroviny na cisársky trhanec so slivkami:

Cesto: 200 g hladkej múky, 6 vajec (žĺtky a bielky zvlášť), 300 ml mlieka, 50 g vanilínového cukru, soľ, kôra z 1 citróna, chemicky neošetreného, 50 g hrozienok, rum na hrozienka, 2 PL masla, práškový cukor na posypanie

Slivkový rozvar: kg sliviek, 200 g hnedého cukru, 3 až 4 klinčeky, 150 ml vody, šťava z 1 citróna, 1 kus celej škorice

Postup:

Najprv si pripravíme slivkový rozvar. Umyté a odkôstkované slivky pokrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca a spolu s cukrom, klinčekmi, vodou, citrónovou šťavou a škoricou varíme na miernom ohni asi 30 minút. Keď sú slivky mäkké a zmes je hustá ako lekvár, vyberieme z nej škoricu a klinčeky a necháme vychladnúť.

Hrozienka namočíme do rumu deň vopred, aby ním dobre nasiakli. Kto nemá rád hrozienka v rume, môže ich z receptu vynechať, ja ich však zbožňujem.

Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom a so štipkou soli. Za stáleho šľahania postupne pridávame najprv mlieko, potom múku a nakoniec nastrúhanú kôru z citróna. Ten dá dezertu dobrú chuť i vôňu. Celkom na záver ešte vmiešame vyšľahaný sneh. Nikdy nie mixérom, vždy len opatrne a pomaly vareškou.

Mohlo by vás zaujímať

Cisársky trhanec s malinami

20 minútEnergia: 475 kcal.Suroviny na cisársky trhanec ( rozpočet na 4 porcie): 200 g hladká múka, 4 dcl mlieko, 2 ks vajíčko, 12 g cukor, 4 g… Čítaj ďaľej

Na panvici (vhodnej do rúry) roztopíme väčší kúsok masla, a keď sa začnú tvoriť bublinky, vylejeme na panvicu pripravené cesto. Zároveň nasypeme hrozienka nasiaknuté rumom, ktoré sa do cesta hneď ponoria.
Na miernom ohni opekáme 2 minúty a potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C a pečieme približne 15 minút. Trhanec by sa mal pekne zdvihnúť.

Po upečení trhanec bohato posypeme práškovým cukrom a rozdelíme na štvrtiny. Každú štvrtinu ešte na panvici obrátime, aby cukor trochu skaramelizoval. Znova posypeme cukrom a natrháme na primerane veľké kúsky. Na tanieri trhanec polejeme slivkovým rozvarom a podávame. A už len sledujeme blažené mľaskanie hostí.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach